PM ucap tahniah kepada Modi | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

PM ucap tahniah kepada Modi

KUALA LUMPUR, 26 MEI: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri India, Narendra Modi atas kemenangan bersejarahnya dalam pilihan raya Lok Sabha (dewan rendah parlimen) 2019.

Tahniah @narendramodi atas kejayaan anda yang jelas dalam pilihan raya India. Kami berharap dapat mengukuhkan hubungan kita terutamanya dalam perdagangan dan industri, “kata Dr Mahathir dalam ciapan tweeter, hari ini.

Khamis lepas, Modi mengetuai Parti Bharatiya Janata (BJP) mencapai kemenangan besar untuk penggal kelima dengan memenangi 303 kerusi dalam Lok Sabha yang mempunyai 543 anggota.


Parti pembangkang utama, Kongres hanya memperoleh 52 kerusi, yang tidak mencukupi untuk menduduki jawatan Ketua Pembangkang di Dewan baharu.

Semalam, Modi dilantik sebagai perdana menteri Lok Sabha ke-17.

Pengundian berlangsung hampir enam minggu untuk menampung hampir 900 juta orang yang layak untuk mengundi dalam pilihan raya terbesar dan terpanjang di dunia.

-BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next