KUALA LUMPUR, 28 Mei — Ketua Polis Negara Datuk Seri Abdul Hamid Bador (kanan) menyerahkan bungkusan kuih raya kepada timbalannya Datuk Mazlan Mansor pada Majlis Penyerahan Bungkusan Kuih Raya Polis Diraja Malaysia sempena Hari Raya Aidilfitri di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

Polis semak semula kes babit bekas CEO telekomunikasi

KUALA LUMPUR, 28 MEI: Polis kini dalam proses menyemak semula laporan yang diterima sejak 2015 membabitkan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) sebuah syarikat telekomunikasi termasuk dakwaan mencabul anaknya.

Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador berkata, sejumlah 17 laporan polis diterima sejak tahun itu yang dibuat oleh anak dan isteri bekas CEO terbabit.

Beliau berkata semakan semula itu dibuat berikutan sebelum ini ada yang diklasifikasi sebagai ‘Tiada Tindakan Lanjut’ (NFA) selepas pihaknya berbincang dengan pihak Jabatan Peguam Negara kerana tidak mempunyai keterangan atau bukti yang mencukupi.

“Apabila bukti tidak mencukupi maka ia diklasifikasi sebagai NFA (no further action) oleh Jabatan Peguam Negara.

“Kami akan semak semula dan jika perlu mendapatkan bukti atau kenyataan tambahan untuk membantu siasatan kes ini, ia akan dilakukan dengan segera,” katanya pada sidang media selepas majlis penyerahan bungkusan kuih raya PDRM sempena Hari Raya Aidilfitri di Bukit Aman.

Abdul Hamid berkata PDRM tidak pernah menutup kes itu sebaliknya bersedia untuk menerima dan mencari sebarang bukti baharu.

“Untuk kes itu kami NFA buat sementara waktu, sekiranya ada bukti yang lebih dan sahih kami akan bawa pada pihak Jabatan Peguam Negara untuk dipertimbangkan bagi membuat pendakwaan,” katanya.

Sabtu lepas, sebuah akhbar berbahasa Inggeris melaporkan bekas CEO sebuah syarikat telekomunikasi ditahan selepas didakwa mencabul anak gadisnya.

Terdahulu, pada majlis itu, sebanyak 3,710 bungkusan kuih raya akan diagih kepada warga PDRM yang bertugas pada Hari Raya Aidilfitri sebagai ingatan tanda tulus ikhlas kepada mereka.

Turut hadir Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Mazlan Mansor. – BERNAMA


Pengarang :