Promo Ramadan tiada sijil halal berisiko didenda hingga RM10 juta | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nor Umirah Izrin

Promo Ramadan tiada sijil halal berisiko didenda hingga RM10 juta

OLEH IZRIN MOHAMAD SAID

SHAH ALAM, 8 MEI: Pemilik premis makanan, restoran dan hotel yang tidak memiliki sijil pengesahan halal dilarang mengiklankan ungkapan ‘Bufet Ramadan’ kerana ia akan mengelirukan umat Islam.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerusi kenyataan di facebook berkata, mereka berisiko dikenakan denda sehingga RM500,000 dan tidak melebihi RM10 juta.


“Larangan itu berpandukan Akta Perihal Dagangan (APD 2011) di bawah Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) serta Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal).

“Pengiklanan ini termasuk sebarang iklan di mana-mana media sama ada risalah bercetak, media massa atau media sosial yang merujuk kepada frasa makanan umat Islam untuk berbuka puasa,” katanya.

Antara ungkapan lain yang digunakan ialah ‘Citarasa Ramadan’, ‘Iftar Ramadan’, ‘Dijamin Halal’ atau ‘Jom Berbuka’.

Orang ramai dinasihatkan membuat semakan premis makanan, restoran dan hotel yang memiliki Sijil Pengesahan Halal Malaysia dengan melayari www.halal.gov.my atau memuat turun aplikasi Verify Halal.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next