Rakyat Algeria tuntut perubahan radikal, bantah pilihan raya presiden | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Rakyat Algeria tuntut perubahan radikal, bantah pilihan raya presiden

ALGIERA, 11 MEI:Puluhan ribu rakyat Algeria mengadakan bantahan di jalan-jalan raya pada Jumaat sebagai membantah pilihan raya presiden yang dijadual pada 4 Julai,lapor agensi berita Xinhua.

Sebelum ini pihak berkuasa bertindak memenjara bekas pemimpin perisik dan saudara lelaki bekas Presiden Abdelaziz Bouteflika, serta mendakwa beberapa ahli perniagaan dan ahli politik kerana kesalahan rasuah.

Meskipun langkah itu disambut baik penunjuk perasaan, namun mereka mengatakan permintaan utama iaitu melihat perubahan radikal rejim masih belum ditunaikan.


Bantahan besar-besaran itu tercetus pada 22 Februari lalu, ketika Algeria menentang keputusan Bouteflika mempertahankan jawatannya sebagai presiden untuk penggal kelima.

Pada 2 April, Bouteflika mengumumkan peletakan jawatannya selepas menerima tekanan kuat pelbagai pihak.

Minggu lalu, presiden sementara dan institusi ketenteraan mendesak pilihan raya presiden diadakan pada 4 Julai berdasarkan perlembagaan.

– BERNAMA

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next