Rakyat berhak dapat penjelasan tentang ‘kartel dedak’ – Anwar | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Zareef Muzammil

Rakyat berhak dapat penjelasan tentang ‘kartel dedak’ – Anwar

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

BANGI, 15 MEI: Pimpinan PAS perlu menjawab dan memberi penjelasan berhubung dakwaan kewujudan ‘kartel dedak’ dalam parti berkenaan, kata Presiden KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, rakyat berhak mendapat penjelasan terperinci memandangkan ‘kartel dedak’ menjadi isu yang membabitkan kepentingan orang awam.


Katanya, terdapat keperluan pimpinan parti terbabit menjawab isu itu tanpa berselindung menerusi arahan melarang ahli parti PAS membahaskannya secara terbuka.

“Isu ‘kartel dedak’ ini sebenarnya urusan dalaman parti dan sudah tentu menjadi hak pimpinan PAS bagi menentukan arahan melarang ahlinya untuk tidak membahaskannya.

“Tetapi, isu ini membabitkan kepentingan awam dan oleh sebab itu masyarakat ingin tahu kerana membabitkan dana yang bertentangan dengan apa yang diucapkan pimpinan PAS iaitu seorang tokoh tidak patut ambil duit daripada sumber dicurigai selain hidup dalam kesederhanaan.

“Ada keperluan supaya tuduhan keras yang dilemparkan itu perlu dijawab pihak berkenaan bagi memastikan orang ramai tahu apa yang berlaku sebenarnya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada Konvensyen Belia Kebangsaan, di Panggung Seni Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini, hari ini.

Terdahulu, Anwar diminta mengulas tindakan PAS mewartakan perintah larangan terhadap ahlinya supaya tidak membawa, membincang dan membahaskan sebarang isu membabitkan urusan parti dalam semua bentuk media, berkuat kuasa serta-merta.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hassan mendakwa perintah itu mengingatkan ahlinya bahawa sebarang pandangan, pendapat, cadangan atau kritikan perlu disuarakan melalui saluran parti di pelbagai peringkat.

Perintah itu juga susulan pendedahan bekas ahli Majlis Syura Ulama PAS, Zaharudin Muhammad, berhubung lima pemimpin dalam PAS yang terbabit dengan ‘kartel dedak’ dan wang jutaan ringgit daripada UMNO.

Zaharuddin turut mendakwa mendedahkan isu kartel dedak selepas mendapat restu Abdul Hadi, namun Presiden PAS itu menafikan mengizinkan menantunya berbuat demikian.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next