Saifuddin lakukan lawatan rasmi ke Vietnam | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Saifuddin lakukan lawatan rasmi ke Vietnam

PUTRAJAYA, 16 MEI: Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah kini sedang melakukan lawatan rasmi ke Vietnam bermula hari ini, lawatan pertama beliau ke negara itu sejak memegang jawatanberkenaan pada tahun lalu.

Menurut kenyataan Wisma Putra hari ini, Saifuddin dijadual melakukan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri Vietnam, Nguyen Xuan Phuc dan mengadakan mesyuarat dua hala dengan Timbalan Perdana Menteri Vietnam, Pham Binh Minh, yang juga Menteri Luar negara itu.

“Kedua-dua pihak (Malaysia dan Vietnam) dijangka berbincang pelbagai isu dua hala mencakupi tajuk yang luas selain isu-isu serantau dan antarabangsa yang berkepentingan bersama,” menurut Wisma Putra.


Kenyataan sama turut menyatakan bahawa lawatan itu membuka peluang kepada Malaysia dan Vietnam untuk memperkukuhkan komitmen dalam memperkasakan kerjasama bawah kerangka Perkongsian Strategik yang telah ditandatangani kedua-dua negara pada Ogos 2015.

Menurut Wisma Putra, hubungan perdagangan dan pelaburan antara Malaysia dan Vietnam adalah besar dengan perdagangan dua hala dianggarkan bernilai US$13.31 bilion pada 2018, menjadikan Malaysia sebagai rakan dagangan ketujuh terbesar Vietnam.

Malaysia adalah sumber pelaburan asing langsung (FDI) ke-12 terbesar bagi Vietnam dengan jumlah pelaburan sebanyak US$7.04 bilion sejak 2013.

– BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next