NASIONAL

Setahun PH: PeKa B40 antara pencapaian KKM

PUTRAJAYA, 3 MEI: Pelaksanaan Skim Peduli Kesihatan untuk Kumpulan B40 (PeKa B40), pengurusan projek sakit dan inisiatif mengawal harga ubat, merupakan antara pencapaian Kementerian Kesihatan (KKM) di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH) sejak setahun lepas.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, turut menjadi kebanggaan adalah penubuhan Majlis Penasihat Kesihatan pada 27 Mac lepas yang turut tertumpu kepada agenda meningkatkan kerjasama antara hospital awam dan swasta dalam menambah baik sistem kesihatan di negara ini.

Dalam sidang media berkaitan pencapaian itu, Dr Dzulkefly berkata seramai 2,443 orang telah menjalani saringan kesihatan di bawah projek perintis PeKa B40 sehingga 29 April lepas.

“Projek ini dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan dan disediakan secara percuma kepada penerima. Ia akan melibatkan 800,000 orang dengan peruntukan RM100 juta.

“Sasaran populasi akan dikembangkan pada masa akan datang, bergantung kepada kejayaan projek ini serta penambahan peruntukan daripada kerajaan,” katanya pada sidang media khas sempena setahun PH mentadbir baru-baru ini.

PeKa B40 yang bermula pada 15 April lalu dan kini dalam fasa ujian operasi memberi fokus kepada jalinan kerjasama awam dan swasta dalam meningkatkan akses perkhidmatan kesihatan kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) dan pasangannya yang berumur 50 tahun ke atas bagi menangani masalah penyakit tidak berjangkit (NCD) yang tinggi dalam golongan berkenaan.

Beliau berkata selain manfaat utama iaitu saringan kesihatan, PeKa B40 juga memberi bantuan alat perubatan, insentif melengkapkan rawatan kanser dan insentif tambang pengangkutan.

Selain PeKa B40, Dzulkefly berkata kementerian turut memberi fokus memperkasa perubatan kesihatan keluarga serta mengukuhkan peranan klinik kesihatan sedia ada sama ada sektor awam mahupun swasta bagi menangani penyakit NCD yang semakin membimbangkan di negara ini.

Doktor perubatan kesihatan keluarga sama ada di klinik kerajaan ataupun swasta merupakan komponen penting barisan hadapan perkhidmatan kesihatan kerana bertanggungjawab mengenal pasti dan memastikan usaha mencegah penyakit dalam kalangan masyarakat berjaya.

“Pendekatan yang menekankan pencegahan lebih daripada kuratif dengan tidak menafikan kepentingan untuk kita terus membangunkan fasiliti di hospital kita. Saya telah tekankan mengenai pembaharuan dalam penjagaan kesihatan primer dan primary care.

“Kami mahu setiap klinik menjadi gatekeeper kesihatan, kenal pasti mereka awal, bagi rawatan awal. Saya mahu kalau boleh sebahagian besar daripada GP (pengamal perubatan) dan MO (pegawai perubatan) kita mengambil pengkhususan dalam bidang perubatan keluarga supaya mereka menjadi pakar perubatan keluarga.

“Kami hendak meletakkan primary care dan penjagaan kesihatan primer dalam konteks klinik kesihatan menjadi satu wajar dan sesuai dengan posisinya dan tidak hanya dilihat sebagai subset kesihatan sahaja tetapi adalah sangat penting,” katanya.

Beliau berkata kementeriannya mengambil serius peningkatan penyakit NCD kerana ia dikesan menjadi antara penyebab utama kemerosotan kualiti kehidupan penghidapnya yang menghadapi komplikasi penyakit tersebut serta punca purata jangka hayat rakyat Malaysia tidak dapat dipertingkatkan, hanya mencapai sekitar usia 75 tahun.

Bersandarkan matlamat yang serupa juga, KKM sedang melaksanakan penyusunan semula perkhidmatan kesihatan Klinik 1Malaysia (K1M) untuk memberi nilai tambah kepada perkhidmatan sedia ada selain menyusun keperluan dan mengoptima sumber manusia dan kewangan.

Daripada 347 K1M, sejumlah 293 akan ditambah nilai dan menjadi Klinik Komuniti manakala 20 akan dinaik taraf fasiliti kepada Klinik Kesihatan dan 34 yang lain bakal ditutup.

Berkaitan dengan pengurusan projek sakit, beliau berkata tindakan tegas telah dilakukan kepada kontraktor yang gagal menyiapkan projek mengikut jadual asal.

“Penamatan kontrak kontraktor utama projek pembangunan Klinik Kesihatan dan Kuarters Kampung Raja, Besut, selepas gagal mengikuti pelan pemulihan yang telah dirancang bersama Pegawai Penguatkuasa JKR (Jabatan Kerja Raya).

“Berdasarkan prestasi sangat lemah, kontraktor utama tidak dapat menyiapkan projek mengikut tarikh siap semasa yang diberikan kini iaitu 22 Mei 2019. Notis penamatan dikeluarkan pada 18 April 2019 dan akan ditender semula dalam tempoh 6 bulan dari tarikh notis,” katanya.

Berhubung dengan penamatan kontrak utama projek pembinaan Hospital Petra Jaya, Sarawak (300 katil) pada Ogos 2018 setelah gagal menyiapkan projek tersebut mengikut jadual asal, proses tender semula telah dijalankan oleh Kementerian Kerja Raya dan syarikat yang berjaya dilantik dijangka akan mula memasuki tapak pada Okt 2019.

Mengulas mengenai usaha mengawal harga ubat, beliau berkata kawalan harga ubat yang bertujuan memastikan akses ubat-ubatan pada harga berpatutan terutama ubat baharu yang mahal di semua klinik, hospital dan farmasi akan dilaksanakan secara berfasa.

Selain itu, KKM juga memperkenalkan beberapa lagi inisiatif bagi meningkatkan penjagaan kesihatan yang holistik dan berkualiti kepada rakyat termasuk penubuhan Jawatankuasa Kerja (Task Force) bagi mengkaji kebolehlaksanaan tindakan mewajibkan imunisasi serta dalam peringkat merangka kertas cadangan penubuhan Institut Kesihatan Mental.

Cadangan tindakan mewajibkan imunisasi akan dibentangkan kepada Jawatankuasa Pemandu Perancangan KKM pada 8 Mei ini untuk kelulusan sebelum diangkat ke Kabinet untuk penelitian lanjut.

Pencapaian lain termasuk menangani masalah kebajikan warga staf KKM menerusi inisiatif Junior Doctors Quandry, program Ideas That Matter yang mengalu-alukan kakitangannya mengemukakan cadangan, idea serta penamatan perkhidmatan ketua jabatan ortopedik di sebuah hospital atas kes salah laku seksual.

-BERNAMA


Pengarang :