NASIONAL

SKMM terbit dua garis panduan baharu

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

PUTRAJAYA, 21 MEI: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menerbitkan dua dokumen baharu, iaitu Garis Panduan Penggabungan & Pengambilalihan serta Garis Panduan Pembenaran Tingkah Laku, pada Jumaat lalu.

Pengerusinya, Al-Ishsal Ishak berkata, garis panduan itu bertujuan meningkatkan ketelusan, sekali gus memberi penjelasan kepada pihak industri berhubung pendekatan SKMM ketika menilai proses penggabungan dan pengambilan serta pembenaran tingkah laku sesebuah syarikat telekomunikasi yang akan mengurangkan persaingan dalam pasaran komunikasi.

Katanya, industri komunikasi dan multimedia adalah satu komponen kritikal yang menjadi penyumbang penting kepada ekonomi negara.

Oleh demikian, dasar yang memastikan industri itu sentiasa kompetitif dan berpandangan jauh akan memberi kesan signifikan kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia, katanya.

“Usaha penggabungan dan pengambilalihan membolehkan syarikat tempatan meningkatkan kecekapan dalam skala dan skop lebih besar serta memudahkan mereka mendapat peluang kepada teknologi serta pasaran baharu, namun ini juga bermakna mereka menangkis persaingan seterusnya membawa kepada dominasi pasaran.

“Sebagai pengawal selia sektor komunikasi dan multimedia, penting bagi SKMM mempertimbangkan antara membenarkan syarikat untuk menjalankan strategi peniagaan mereka dan memberi keutamaan kepada pulangan pemegang saham.

“Dan pada masa sama, perlu memastikan pasaran bersifat dinamik dan kompetitif bagi melindungi produk serta perkhidmatan yang ada demi pengguna juga peniagaan yang dijalankan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Garis panduan terbabit boleh dimuat turun daripada laman sesawang SKMM pada pautan https://www.mcmc.gov.my/skmmgovmy/media/General/pdf/Guidelines-on-Merger-and-Acquisitions.pdf dan https://www.mcmc.gov.my/skmmgovmy/media/General/pdf/Guidelines-on-Authorisation-of-Conduct.pdf.


Pengarang :