Statut Rome: PBB tarik balik penyertaan Malaysia | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nur Aishah Mohd Amin

Norway

Wartawan

Afix Redzuan

Statut Rome: PBB tarik balik penyertaan Malaysia

 

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 16 MEI: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengesahkan penarikan balik penyertaan Malaysia ke Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa pada 15 Mei 2019.


Kementerian Luar Negeri dalam kenyataan berkata, penarikan balik penyertaan Malaysia ke triti tersebut berkuatkuasa serentak mengikut tarikh surat dikemukakan Kerajaan Malaysia pada 29 April 2019.

“Makluman mengenai pengesahan tersebut telah dimuatnaik di laman sesawang PBB pada awal pagi 16 Mei 2019 (waktu Malaysia).

“Sehubungan dengan ini, Malaysia telah dikeluarkan daripada senarai Negara Pihak kepada Statut Rome Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

“Maklumat lanjut mengenai pengesahan ini boleh dilayari di laman sesawang United Nations Treaty Collection di https://treaties.un.org/doc/Publication/CN/2019/CN.185.2019-Eng.pdf,” katanya.

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next