KUALA LUMPUR, 17 Mei — Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo (lima, kanan) bergambar bersama sebahagian jemaah Surau Al Falah serta penduduk Taman Sri Andalas malam tadi. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
BERITA UTAMA SELANGOR

Surau dan masjid di Puchong terima sumbangan RM87,000

KUALA LUMPUR, 17 MEI: Sebanyak RM87,000 diperuntukkan Parlimen Puchong sebagai sumbangan kepada masjid dan surau, di kawasan itu bagi menyemarakkan aktiviti sepanjang Ramadan serta sambutan Aidilfitri tidak lama lagi.

Ahli Parlimen Puchong yang juga Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo berkata, peruntukan itu akan disalurkan secara berperingkat kepada 12 masjid yang masing-masing akan menerima RM2,000 dan 40 surau akan mendapat RM1,500.

Bagaimanapun Surau Al-Falah menerima peruntukan RM3,000 untuk membaiki bumbung.

“Ini kali pertama saya beri peruntukan selaku Ahli Parlimen kerajaan kerana sedikit peruntukan diberikan Kerajaan Persekutuan. Sebelum ini tidak ada peruntukan sebegitu, jadi tak mampu beri sumbangan sebegini tetapi sekarang memang ada, kita salurkan sebanyak mana yang boleh untuk membantu.

“Ini bukan sekali sahaja, saya berhasrat jika diizinkan setiap tahun saya akan tetap memberikan sumbangan dan bukan sekadar sumbangan Ramadan sahaja, saya bersedia berikan dalam apa jua bentuk,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan sumbangan kepada sebuah masjid dan tujuh surau dalam Parlimen Puchong sempena majlis Jamuan Moreh di Surau Al-Falah, Taman Seri Andalas, Seri Kembangan di sini, semalam.

Pada masa sama, Gobind turut berharap semua masjid dan surau yang menerima sumbangan berkenaan dapat menggunakan peruntukan itu sebaiknya khususnya sempena menyambut Ramadan dan Aidilfitri.

Katanya, jika mana-mana surau dan masjid di kawasan itu memerlukan lebih bantuan, mereka diminta menulis surat kepada sebagai prosedur wajib bagi memudahkan pihaknya menyalurkan sumbangan.

Sementara itu, Pengerusi Surau Al-Falah Rasedi Arof, menzahirkan rasa syukur dengan bantuan yang diberikan dan berharap dapat digunakan bagi mengimarahkan aktiviti di surau berkenaan.

“Ini pertama kali seorang menteri hadir di surau kami dan saya mengucapkan terima kasih atas sumbangan dan lawatan menteri yang tidak kekok untuk bergaul bersama masyarakat Melayu di kawasan ini,” katanya.

Pesara kerajaan, Alwi Noorai, pula menyifatkan Gobind seorang yang pemurah dalam memberi bantuan kepada masjid dan surau di kawasan itu walaupun sejak sebelum menjawat jawatan dalam Kabinet.

“Sebelum jadi menteri beliau memang sudah sedia banyak membantu dan sudah melawat masjid dan surau beberapa kali termasuk memberikan sumbangan bagi memperbaiki bumbung di sebuah surau di sini,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :