Selangorkini
NASIONAL

Tam mati akibat kegagalan jantung dan paru-paru

ccsb-ads

KOTA KINABALU, 28 MEI: Bedah siasat terhadap kematian badak sumbu Sumatera jantan terakhir di Malaysia yang bernama Tam mendapati punca haiwan itu mati ialah akibat kegagalan jantung dan paru-paru.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Negeri, Datuk Christina Liew berkata, bedah siasat dijalankan oleh doktor haiwan Dr Zainal Zahari Zainuddin dan pasukannya dari Perikatan Rhino Borneo beberapa jam selepas kematian Tam pada tengah hari semalam dan kerja mereka berterusan hingga ke malam.

Beliau berkata, buah pinggang kananTam terjejas dengan calculi-uremia yang teruk – yang menjejaskan semua organ dan penghasilan darah.

“Saluran darah utama pecah di dalam perut. Sebab kematian adalah kegagalan jantung dan paru-paru,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Beliau berkata, pembengkakan mungkin disebabkan oleh jangkitan saluran kencing, yang dirawat dengan antibiotik intravena.

“Ubat-ubatan lain yang diberikan pada bulan Mei termasuk anti-radang, infus intravena vitamin dan mineral, ubat pengurangan asid perut dan penenang.

“Tisu dikumpulkan untuk ujian bakteriologi dan histopatologi, yang akan dilakukan di makmal bebas, dan keputusan mungkin mengambil masa beberapa minggu,” katanya.

Liew berkata, umur Tam pada kematian tidak akan diketahui, kerana umur 35 tahun yang dicatatkan semasa penangkapannya pada tahun 2008 adalah cuma andaian yang munasabah.

– BERNAMA


Pengarang :