Teresa Kok teraju misi promosi minyak sawit ke pasaran utama Eropah | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Teresa Kok teraju misi promosi minyak sawit ke pasaran utama Eropah

KUALA LUMPUR, 4 MEI: Menteri Industri Utama, Teresa Kok sedang mengetuai misi promosi dan ekonomi minyak sawit ke London (United Kingdom), Brussels (Belgium), Berlin (Jerman), dan Rom (Itali) pada 3 hingga 13 Mei ini.

Kementerian Industri Utama dalam satu kenyataan berkata, delegasi beliau akan terdiri daripada para pegawai kementerian, Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) dan Majlis Pensijilan Minyak Sawit Malaysia (MPOCC).

“Sepanjang misi, beliau akan berbincang dengan para pegawai dan pemegang kepentingan yang berpengaruh dari kalangan negara-negara anggota Kesatuan Eropah (EU) yang juga merupakan rakan perdagangan penting minyak sawit di kesatuan tersebut.


“Misi itu adalah sebahagian daripada usaha berterusan Malaysia untuk mempromosikan minyak sawit dan produk-produk berasaskan kelapa sawit di dalam pasaran utama termasuk bagi menangani sentimen anti minyak sawit di rantau berkenaan,” katanya.

Ia juga akan membantu Malaysia memperkukuhkan hubungan perdagangan dua hala dengan pasaran penting itu dan memahami perspektif mereka mengenai pelaksanaan domestik Arahan Tenaga Boleh Diperbaharui EU II (EU RED II) dan sektor minyak sawit secara menyeluruh.

Teresa juga akan melawat Pusat Penyelidikan Tun Abdul Razak, sebuah pusat promosi dan penyelidikan di bawah Lembaga Getah Malaysia yang terletak di UK.

SUMBER: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next