Selangorkini
{“total_effects_actions”:0,”total_draw_time”:29620,”layers_used”:2,”effects_tried”:0,”total_draw_actions”:1,”total_editor_actions”:{“border”:0,”frame”:0,”mask”:0,”lensflare”:0,”clipart”:0,”text”:0,”square_fit”:0,”shape_mask”:0,”callout”:0},”effects_applied”:0,”uid”:”835C5F11-6A36-4A0B-8C83-87E8AA6887CC_1557902223305″,”width”:3000,”photos_added”:0,”total_effects_time”:0,”tools_used”:{“tilt_shift”:0,”resize”:0,”adjust”:0,”curves”:0,”motion”:0,”perspective”:0,”clone”:0,”crop”:0,”enhance”:0,”selection”:0,”free_crop”:0,”flip_rotate”:0,”shape_crop”:0,”stretch”:0},”origin”:”gallery”,”height”:4000,”subsource”:”done_button”,”total_editor_time”:38,”brushes_used”:0}
SELANGOR

Terkejut jumpa ulat dalam kurma popular

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 15 MEI: Seorang pengguna terkejut apabila mendapati kurma dari sebuah jenama popular yang dibelinya mengandungi ulat.

Amirahwani Rahimi, 25, berkata ulat itu dijumpainya ketika mengopek buah berkenaan untuk dibuat jus ketika sahur.

“Sebelum itu, ibu saya sudah memakan beberapa biji kurma yang sama tanpa memeriksa kandungannya. Lebih menjijikkan, hampir kesemua kurma yang berada dalam kotak berkenaan mempunyai ulat.

“Bayangkan jika saya hanya makan dan tidak membuang biji terlebih dahulu, sudah pasti sampai bila-bila saya tidak tahu rupanya kurma itu dipenuhi ulat,” katanya kepada SelangorKini.

Dia yang berasal dari Klang berkata, kurma itu dibeli dari sebuah pasar raya di sini, dengan harga mencecah RM13 sekotak.

“Disebabkan ia popular, sudah tentu kita ada harapan yang tinggi kepada keluaran mereka tetapi sebaliknya pula yang berlaku.

“Saya berharap supaya pihak bertanggungjawab membuat pemeriksaan sewajarnya supaya tidak berlaku kepada pengguna lain,” katanya.

Aduan berhubung perkara itu sudah dibuat kepada Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Jabatan Kesihatan Selangor, hari ini.

Kakitangan yang bertugas memaklumkan masih tiada aduan bagi isu berkenaan, namun pihaknya mengesahkan kes sama berlaku, pada tahun lalu.

Bagaimanapun katanya, pemeriksaan ke atas produk makanan terbabit akan dilakukan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor, Azizan Abdullah ketika dihubungi berkata, pihaknya masih belum menerima sebarang aduan berhubung perkara berkenaan.

“Isu berkaitan kebersihan makanan akan dirujuk kepada jabatan kesihatan terlebih dahulu dan jika ada keperluan pihak kami juga akan turut bertindak,” katanya.


Pengarang :