Tourism Selangor promosi pelancongan di ATM2019 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Norhayati Umor

Tourism Selangor promosi pelancongan di ATM2019

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 6 MEI: Tourism Selangor terus mempromosikan produk dan kemudahan pelancongannya di Arabian Travel Market (ATM) 2019 yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Dubai dari 28 April hingga 1 Mei.

EXCO Kebudayaan, Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan, Dato’ Abdul Rashid Asari berkata, ATM merupakan salah satu tonggak penting untuk mempromosikan destinasi pelancongan dinamik di Selangor.


Katanya, menerusinya, Kerajaan Negeri dapat membuka pintu pertumbuhan ekonomi menerusi sektor pelancongan yang mampan pada masa hadapan.

“Ia juga akan memberi tumpuan dalam memperkukuhkan jenama pelancongan negara dan mempromosikannya sebagai destinasi leisure, perubatan, Golf dan Perniagaan (M.I.C.E) untuk pasaran Timur Tengah.

“Produk pelancongan pelbagai Selangor merangkumi suasana dan reputasi kosmopolitan yang bergaya untuk hotel atau resort mewah.

“Ia termasuk taman tema dan lokasi hiburan, landskap eko kecantikan semulajadi yang menakjubkan; bandar pintar dan warisan seni bina,” katanya.

Untuk rekod, Selangor mencatatkan kedatangan 7.23 juta pelancong pada 2018 dan lebih 185,000 dari Timur Tengah.

Sejumlah RM5.5 bilion turut dicatatkan menerusi industri itu dan dijangka meningkat 2 hingga 3 peratus dengan jumlah 7.7 juta pelancong domestik dan antarabangsa pada tahun ini.

Justeru, Abdul Rashid komited sasaran itu mampu dicapai dengan sokongan daripada semua pihak termasuk agensi pelancongan, swasta dan badan bukan kerajaan.

“Antara tempat yang menarik perhatian pelancong dari negara itu ialah Sunway Lagoon, Sunway Pyramid, Taman Hutan Eco Kanching, Avani Sepang Goldcoast, i-City Shah Alam, One Utama Shopping Centre, The Curve Damansara dan Litar Antarabangsa Sepang,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next