Tun M: Satu sekolah untuk semua kaum sukar dilaksana | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nadiah Zamlus

Tun M: Satu sekolah untuk semua kaum sukar dilaksana

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 9 MEI: Pelaksanaan satu sekolah yang menempatkan semua kaum sukar dilaksanakan ekoran perasaan perkauman yang masih menebal di negara ini.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, realitinya sukar bagi rakyat Malaysia menggambarkan diri mereka sebagai ‘Malaysian’.


“Ini adalah realiti yang kita hadapi hari ini, kerajaan cuba untuk mengurangkan penumpuan terhadap satu kaum tetapi ia mendapat tentangan hebat termasuk sekolah.

“Apabila kita hendak adakan satu jenis sekolah sahaja, ia tetap ditolak. Sepatutnya isu sebegini perlu diambil kira, jika tidak selamanya kita akan kalah dan ia akan melemahkan diri sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika Sesi Bicara Khas Malaysia Dinamik dan Bersih bersama Tun Dr  sempena setahun pemerintahan Pakatan Harapan memimpin Malaysia di TV1, malam tadi.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next