TOKYO, 7 Nov — Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berucap pada pembukaan dialog dengan para pelajar di Toyo University hari ini.?–fotoBERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA??TOKYO, Nov 7 — Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad deliver his opening remarks during a dialogue with students at Toyo University today.?–fotoBERNAMA (2018) COPYRIGHT RESERVED?
NASIONAL

Tun M ucap takziah kepada Shinzo Abe, rakyat Jepun

KUALA LUMPUR, 29 MEI: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menzahirkan ucapan takziah kepada rakan sejawatannya dari Jepun, Shinzo Abe dan rakyat negara itu atas insiden serangan oleh seorang lelaki bersenjatakan pisau di Kawasaki, berhampiran Tokyo, semalam.

Dalam insiden tersebut di luar sekolah rendah Caritas, seorang suspek berusia 50-an, mengamuk dan menyerang 16 murid yang sedang menunggu bas sekolah, mengakibatkan seorang murid berusia 12 tahun dan seorang lelaki berusia 39 tahun terbunuh.

“Takziah saya kepada @AbeShinzo (Shinzo Abe) dan rakyat Jepun khususnya keluarga mangsa insiden tikaman di Kawasaki semalam.

“ Saya berdoa Jepun akan pulih daripada tragedi ini dan bersabar,” Dr Mahathir berkongsi tweet hari ini.

Dr Mahathir akan memulakan lawatan kerja tiga hari ke Tokyo mulai hari ini bagi menyertai Persidangan Antarabangsa Mengenai Masa Depan Asia ke-25.

Media melaporkan selepas serangan itu, suspek bersenjatakan dua pisau menikam dirinya di bahagian leher sebelum meninggal dunia di hospital.

— BERNAMA


Pengarang :