Tun M ulangi tiada keperluan rombak Kabinet | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nadiah Zamlus

Tun M ulangi tiada keperluan rombak Kabinet

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 9 MEI: Tiada keperluan bagi Kerajaan Pakatan Harapan (PAKATAN) merombak barisan Kabinet sedia ada, tegas Perdana Menteri.

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, jika itu berlaku, ia hanya menyusahkan kerajaan ekoran masih tetap menerima ‘orang baru’ dalam Kabinet.


“Jika kita gugurkan yang sedia ada, mereka sudah berpengalaman selama setahun dan jika masuk yang baru sudah tentu tidak pernah ada pengalaman sama sekali,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika Sesi Bicara Khas Malaysia Dinamik dan Bersih bersama Tun Mahathir sempena setahun pemerintahan PAKATAN memimpin Malaysia di TV1, malam tadi.

Tun Dr Mahathir berkata, beliau sendiri terpaksa mengambil masa hampir lima tahun untuk diterima majoriti ahli parti ketika baru memegang jawatan Perdana Menteri sebelum ini.

Katanya, tugas pertama yang mula dipelajarinya ialah menentukan kerja yang perlu dijalankan sebagai pemimpin negara.

“Tugas kedua ialah menentukan dasar dan ketiga melaksana dasar terbabit, jadi ini semuanya mengambil masa.

“Sama seperti kerajaan sekarang, ini baru setahun, mana boleh berlaku apa-apa dalam satu malam sahaja, ia tidak mungkin begitu walau secekap dan sebijak mana kita sekalipun,” katanya.

Sebelum ini dilaporkan, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, kabinet PAKATAN perlu dirombak bagi memberi ruang kepada menteri baharu yang lebih berwibawa dan efisien dalam mengurus tadbir negara.

Katanya, kerajaan sedia ada sepatutnya menunjukkan kebijaksaan mereka mentadbir negara dan bukan mengambil keputusan menjual aset negara sambil menyalahkan kerajaan terdahulu.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next