Wan Azizah ketuai delegasi ke Persidangan Kemuncak Islam | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Aishah Amin

Wan Azizah ketuai delegasi ke Persidangan Kemuncak Islam

 

MAKKAH, 30 Mei: Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail akan mengetuai delegasi Malaysia ke Persidangan Kemuncak Islam (Persidangan OIC) Sesi ke-14 di Arab Saudi pada 31 Mei.

Timbalan Perdana Menteri, yang akan diiringi Menteri Hal Ehwal Luar, Datuk Saifuddin Abdullah serta para pegawai dari pejabatnya dan Kementerian Hal Ehwal Luar.


Persidangan itu, yang bertemakan ‘Makkah Al-Mukarramah Summit: Hand in Hand toward the Future’, akan didahului dengan Mesyuarat Para Pegawai kanan pada 27 Mei dan Mesyuarat Menteri Luar majlis berkenaan pada 29 Mei.

Dalam satu kenyataan hari ini, Menteri Luar berkata persidangan kemuncak itu dijangka membincangkan dengan mendalam isu politik, ekonomi dan sosio-budaya yang mempengaruhi Ummah,

Mesyuarat itu akan menyentuh mengenai Pelan Tindakan Sepuluh Tahun OIC 2016-2925 dengan matlamat menghadapi cabaran yang dihadapi Ummah.

Persidangan itu juga dijangka menerima pakai tiga dokumen iaitu Final Communique of the 14th OIC Summit, the Resolution on the cause of Palestine dan Al-Quds Al-Sharif and Makkah Declaration.

Sebagai anggota pengasas OIC, Malaysia komited dalam menyokong OIC dalam mempromosi pembangunan dan kesejahteraan Ummah. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next