PUTRAJAYA, 13 Jun — Pemain badminton negara, Datuk Lee Chong Wei pada sidang media khas di Kementerian Belia dan Sukan hari ini. Chong Wei kelihatan tidak dapat menahan sebak selepas menamatkan karier profesionalnya selama 19 tahun dalam sukan bulu tangkis pada usia 37 tahun. Turut kelihatan Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (kanan) dan Presiden BAM,Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria (kiri) –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
SUKANKINI

Chong Wei sebak umum persaraan

OLEH SHAFIQQUL ALIFF

SHAH ALAM, 13 JUN: “Terima Kasih Malaysia,” itu ungkapan pemain badminton negara, Datuk Lee Chong Wei ketika mengumumkan pesaraannya dalam dunia badminton, hari ini.

Bekas jaguh badminton negara berkata, keputusan berkenaan amat sukar buatnya, namun ia diputuskan selepas berfikir panjang termasuk mendapatkan pandangan isterinya, Datin Wong Mew Choo.

“Saya ada ke Taiwan pada April lalu dan doktor yang merawat saya merasakan saya tidak sesuai lagi untuk meneruskan latihan dengan intensiti tinggi.

“Jadi selepas pulang, saya mengambil masa selama sebulan untuk memikirkan mengenainya sebelum saya membuat keputusan untuk bertemu Menteri Belia dan Sukan dan Presiden Badminton Association MAlaysia (BAM) bagi meminta pandangan mereka.

“Akhirnya, saya membuat keputusan untuk menggantung raket selepas sambutan Aidilfitri tempoh hari, ia adalah keputusan berat untuk saya tetapi apa yang paling penting adalah isu kesihatan saya,” katanya

PUTRAJAYA, 13 Jun — Pemain badminton negara, Datuk Lee Chong Wei bersama Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (dua,kanan), Presiden BAM, Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria (kiri) dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong (kanan) pada sidang media khas di Kementerian Belia dan Sukan hari ini.
– – fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA

Beliau berkata demikian dengan sebak dalam satu sidang media di Menara Kementerian Sukan Negara (KBS), Putrajaya.

Turut hadir, Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan Presiden Bam Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria.

Pada masa sama, beliau amat berterima kasih kepada KBS; Majlis Sukan Negara; Institut Sukan Negara dan terutamanya BAM serta kesemua pihak yang sentiasa menyokongnya

Antara pencapaian Chong Wei adalah tiga pingat perak dalam Sukan Olimpik (2008, 2012 dan 2016) dan tiga kali naib juara dunia (2011, 2013 dan 2015), selain muncul pemain terbanyak memenangi gelaran Super Series sebanyak 46 kali.

 


Pengarang :