GLOBAL

Hujan lebat di selatan China ragut 19 nyawa

GUANGZHOU, 12 JUN: Sekurang-kurangnya 19 orang maut selepas hujan lebat menyebabkan banjir di selatan China, lapor agensi berita Xinhua memetik kenyataan pihak berkuasa tempatan.

Di Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang, hujan lebat selama seminggu mencetuskan banjir di enam bandar, yang meragut 12 nyawa dan menjejaskan lebih 570,000 orang, kata jabatan pengurusan kecemasan serantau dalam makluman terkini pada petang Selasa.

Banjir meruntuhkan lebih 1,300 rumah dan merosakkan 33,500 hektar tanaman, menurut jabatan itu.

Biro meteorologi serantau meramalkan hujan lebat antara malam Selasa dan Khamis.

Hujan lebat melebihi 300 mm diramalkan berlaku di bahagian timur laut Guangxi.

Di Wilayah Guangdong, tujuh orang maut manakala seorang masih hilang setakat pukul 10 pagi Selasa selepas hujan lebat menyebabkan jalan raya rosak dan rumah roboh.

Tiga daerah di bandar Heyuan adalah antara kawasan paling teruk terjejas dalam pusingan hujan ribut terkini yang berterusan selama seminggu.

Lebih 110,000 orang terjejas dan 956 rumah rosak.

Pihak berkuasa meteorologi China pada Selasa mengekalkan amaran biru bagi hujan lebat serta meramalkan berlaku hujan ribut di Guizhou, Chongqing, Guangxi, Guangdong, Hunan, Fujian dan Gansu.

Sesetengah wilayah selatan akan mengalami hujan lebat sehingga 150 mm di beberapa bahagian di Guizhou, Guangxi dan Guangdong.

-BERNAMA


Pengarang :