Kerajaan akan terus perkasa pekebun kecil | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Kerajaan akan terus perkasa pekebun kecil

KOTA BHARU, 11 JUN: Kerajaan akan terus memperkasakan golongan pekebun kecil bagi membentuk satu kumpulan ekonomi yang memberi impak yang besar kepada pembangunan negara.

Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dr Radzi Md Jidin berkata, kerajaan melalui Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) akan terus berusaha untuk menambah pendapatan pekebun kecil melalui projek Aktiviti Ekonomi Tambahan (AET).

“RISDA akan membuat penelitian mengenai potensi perniagaan sampingan yang hendak dilakukan oleh pekebun kecil sebelum diberikan bantuan termasuk peralatan dan juga ternakan supaya mereka dapat menjana pendapatan tambahan bukan hanya bergantung kepada tanaman getah,” katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri RISDA Negeri Kelantan 2019 di Perkarangan Pejabat RISDA Negeri Kelantan malam tadi yang turut dihadiri Pengarah RISDA negeri Mohd Zulkifli Hassan.

Radzi berkata sebelum ini apabila harga getah jatuh, pekebun kecil tidak mempunyai pendapatan sampingan untuk menampung harga kejatuhan komoditi getah tersebut.

“Kita harap apabila AET ini terus diperkasakan, sekurang-kurangnya golongan ini akan dapat memberi manfaat yang besar demi mengukuhkan ekonomi negara dan dapat membentuk satu ‘buffer’ (penyelesaian) apabila berlakunya kejatuhan harga komoditi getah,” katanya.

Katanya, RISDA kini melalui AET memfokuskan kepada pemantauan pekebun kecil yang terlibat dan bukan hanya sekadar memberi bantuan kepada mereka.

“Kami tidak mahu hanya sekadar memberi bantuan, dan terhenti di situ sahaja namun apa yang penting kami mahukan pemantauan yang berterusan.

“Jika tiada penilaian semula atau pemantauan, kami khuatir mereka (peneroka kecil) menggunakan kaedah yang tidak menepati cara yang ditetapkan sekali gus akan menjejaskan keluaran atau keuntungan yang optimum,” katanya.

Beliau turut berkata, menjelang tahun 2020 RISDA menyasarkan setiap keluarga pekebun kecil melalui AET ini akan mampu menjana pendapatan sebanyak RM4,000 sebulan.

Untuk rekod, hingga kini RISDA mempunyai seramai 552,543 pekebun kecil getah di seluruh negara, dan dari jumlah tersebut seramai 16,436 adalah usahawan.

-BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next