Selangorkini
NASIONAL SELANGOR

Kilang proses minyak sawit punca pencemaran bau di Sungai Semenyih

OLEH SHAFIQQUL ALIFF

SHAH ALAM, 27 JUN: Pencemaran bau dekat Sungai Semenyih semalam dikenal pasti berpunca daripada sebuah kilang memproses minyak sawit di kawasan berdekatan, kata Hee Loy Sian.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi Dan Inovasi (STI) Dan Hal Ehwal Pengguna berkata, kerajaan telah mengarahkan kilang berkenaan menghentikan operasi dan pelepasan bagi membendung pencemaran menjadi lebih teruk.

“Langkah pembendungan menggunakan Activated Carbon (AC) dilakukan oleh Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan pensempelan dijalankan di lokasi yang ditetapkan,” katanya dalam kenyataan media.

Pada masa sama, Loy Sian berkata, pihaknya juga sedang meneliti tindakan yang boleh diambil berdasarkan Enakmen LUAS 1999 terhadap pelaku seperti perintah di bawah Seksyen 121(1) Enakmen LUAS 1999.

Antara lokasi yang ditetapkan di antara titik pelepasan kilang berkenaan sehingga ke Sg Rinching yang sejauh 450 meter dimana ia mengalir seterusnya ke Sg Semenyih.

Sehingga jam 6 pagi tadi, kesan bau telah menurun sehingga 0 ton dan pihak Loji Rawatan Air (LRA) Sg Semenyih telah beroperasi semula secara berperingkat.

 


Pengarang :