NASIONAL

KPDNHEP, MOF bincang subsidi petrol bersasar

OLEH NORHAYATI UMOR

PUTRAJAYA, 19 JUN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan mengadakan mesyuarat bersama Kementerian Kewangan bagi memuktamadkan mekanisme pelaksanaan subsidi petrol bersasar.

Menterinya, Dato’ Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, ketika ini beliau sedang menunggu tarikh daripada Menteri Kewangan, Lim Guan Eng untuk mengadakan mesyuarat itu bulan ini.

Katanya, mesyuarat itu akan memperincikan implikasi kewangan, data, proses dan tarikh dilaksanakan serta harga.

“Pihak kementerian sebelum ini mengadakan pertemuan dengan pelbagai pihak berkepentingan seperti persatuan pengusaha stesen minyak dan Bank Negara Malaysia berhubung perkara itu,” katanya dalam sidang media di KPDNHEP, di sini.

Sebelum ini, subsidi petrol bersasar antara langkah digariskan dalam Belanjawan 2019 untuk mengurangkan kos sara hidup bagi isi rumah B40 yang menerima pendapatan bulanan bawah RM3,860.

Pada masa sama, Saifuddin Nasution turut memaklumkan pihaknya sedang merangka rang undang-undang berkaitan Food Bank atau Bank Makanan bagi memastikan pelaksanaannya lebih sistematik.

Katanya, draf berkenaan sudah dihantar ke Pejabat Peguam Negara untuk diteliti.

“Setakat ini kita tidak menerima sebarang aduan berhubung keracunan makanan kerana kita melaksanakan rejim kawalan keselamatan yang sangat ketat

“Dua uji kaji dijalankan bagi menentukan tahap keselamatan makanan itu yang dihantar kepada makmal.
Bagaimanapun, kita masih menunggu laporan penuh ujian daripada makmal Kementerian Kesihatan,” katanya.

Katanya, jika berjaya kajian itu mungkin boleh dikembangkan membabitkan mangsa banjir.


Pengarang :