NASIONAL

KSN diarah kaji proses dapatkan kelulusan projek

OLEH AFIX REDZUAN

PUTRAJAYA, 11 JUN: Kerajaan Persekutuan mengarahkan Ketua Setiausaha Negara (KSN) mengkaji beberapa perkara untuk mengurangkan jumlah proses dan agensi berkaitan bagi mendapatkan kelulusan sesebuah projek pembangunan atau pelaburan.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, pengurangan proses mendapatkan kelulusan ini dapat menjimatkan masa sekali gus mampu mempertingkatkan ekonomi negara pada kadar lebih baik.

“Kita lihat pengusaha dan pelabur sukar untuk mendapat kebenaran supaya dapat melabur dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara.

“Kita dapati terdapat sehingga 60 proses dilalui untuk pembangunan misalnya. Kita telah membuat penilaian dan mewujudkan satu pusat sehenti tetapi tidak dapat percepatkan proses,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Bangunan Pejabat Perdana Menteri selepas mempengerusikan Mesyuarat Ke-3 Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) hari ini.

Katanya, ada beberapa perkara yang memaksa pemaju untuk menunggu sehingga tiga tahun bagi mendapatkan kelulusan dan perkara itu menyukarkan mereka mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan.

Dr Mahathir berkata, jika separuh daripada proses itu dapat dikurangkan, ia memberikan kebaikan kepada semua dalam usaha memacu perkembangan ekonomi negara ke arah lebih baik.

FOTO: FIKRI YUSOF (SELANGORKINI)


Pengarang :