Lagi 300 rumah PPRT dibina tahun ini | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Aishah Amin

Lagi 300 rumah PPRT dibina tahun ini

 

DUNGUN, 1 Jun : Kira-kira 300 lagi rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) dapat dibina tahun ini di seluruh negara dengan menggunakan teknologi Sistem Binaan Industri (IBS), kata Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Rina Harun.

Beliau berkata tambahan itu menjadikan lebih 1,800 rumah PPRT akan dibina tahun ini berbanding perancangan asal hanya 1,500 rumah.


“Walaupun peruntukan yang diterima lebih sedikit berbanding tahun 2018 tetapi kementerian sentiasa proaktif dan inovatif dengan menyediakan rumah menggunakan teknologi IBS yang dalam masa sama tidak menjejaskan kualiti dan saiz rumah,” katanya.

Di samping itu, kerajaan meneruskan program membaik pulih 10,000 rumah PPRT tahun ini. katanya kepada pemberita pada Majlis Penyerahan Watikah Anggota Majlis Pengurusan Komuniti Kampung, di Pusat Komuniti Desa di Bandar al-Muktafi Billah Shah di sini, hari ini.

Sementara itu, kementerian berharap Bank Negara Malaysia memberikan sedikit kelonggaran kepada golongan belia di luar bandar untuk mendapatkan pinjaman perumahan. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next