NASIONAL

Mangsa terbaru wabak rabies meninggal dunia

 

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 1 JUN: Seroang lelaki yang disyaki menghidap wabak Rabies di Sarawak pertengahan minggu ini disahkan meninggal dunia semalam sekitar jam 9.15 pagi di Hospital Umum Sarawak (HUS).

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, hasil ujian makmal kes tersebut pada 31 Mei mengesahkan mangsa posiitf rabies.

Katanya, kes rabies ke-18 ini merupakan mangsa ketiga jangkitan akibat dicakar anjing yang diambil dari sumber tidak diketahui termasuk status vaksinasi rabies.

“Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin sekali lagi mengingatkan orang ramai khususnya di Sarawak agar tidak mengambil atau memungut anjing atau haiwan lain yang tidak diketahui status suntikan vaksin rabies, walaupun ia berada dalam kawasan kejiranan kerana dikhuatiri kemungkinan haiwan tersebut telah dijangkiti virus rabies dan ia sedang dalam tempoh pengeraman sebelum haiwan menunjukkan gejala,” katanya dalam kenyataan.

Dengan pengesahan kes baru ini, jumlah kes rabies di Sarawak sejak wabak ini diumumkan pada 1 Julai 2017 adalah 18 kes; termasuk 17 kematian.

Hanya seorang mangsa sahaja yang selamat, iaitu seorang kanak-kanak yang kini berumur 9 tahun, tetapi mengalami komplikasi neurologi teruk dan kini dirawat di rumah.

Sejak 1 Julai 2017 hingga 30 Mei 2019, Kerajaan Negeri Sarawak telah mengisytiharkan 62 buah kawasan di 11 Bahagian sebagai kawasan jangkitan rabies dan Limbang sahaja yang masih bebas rabies dalam kalangan haiwan.


Pengarang :