NASIONAL

Pertemuan tidak bincang isu peralihan kuasa-PM

KUALA LUMPUR, 25 JUN: Tiada sebarang perbincangan berkenaan isu peralihan kuasa dalam pertemuan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim, semalam.

Dr Mahathir berkata, sebaliknya pertemuan dengan Presiden KEADILAN itu hanya membincangkan isu biasa.

“Kita cuma cakap biasa sahaja. Tiada apa-apa. Tiada pasal tu (peralihan kuasa),” katanya ketika ditemui pemberita di Rumah Terbuka Aidilfitri Maju Holdings, di sini, malam tadi.

Dalam temu bual dengan stesen berita CNBC, perdana menteri dipetik berkata, kerajaan beliau memerlukan tiga tahun untuk mengurangkan hutang Malaysia daripada 80 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) kepada 54 peratus.

Ketika ditanya pembaca berita CNBC, Tanvir Gill sama ada beliau akan terus memegang jawatan untuk melihat matlamat itu tercapai, Dr Mahathir berkata: “Tidak, saya tidak akan melebihi tiga tahun.”

Ditanya pemberita malam tadi mengapa beliau menyatakan tempoh tiga tahun berbanding dua tahun sebelum ini, Dr Mahathir berkata: “Saya tak kata tiga tahun, saya kata saya perlukan tempoh untuk betulkan kerja.”

Dalam catatan di laman Facebook beliau, Anwar berkata pertemuan yang berlangsung di Putrajaya itu menyentuh antara lain beberapa isu termasuk usaha memacu pelaburan domestik dan asing.

-BERNAMA


Pengarang :