PM: Datanglah untuk belajar di Malaysia | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

PM: Datanglah untuk belajar di Malaysia

PM: Datanglah untuk belajar di Malaysia

KUALA LUMPUR, 3 JUN: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menggalakkan pelajar antarabangsa di luar sana, yang menimbangkan tentang perjalanan mereka dalam pendidikan, supaya datang dan belajar di Malaysia.

Dr Mahathir berkata Malaysia menawarkan sistem pendidikan swasta dan awam yang seimbang yang terbukti yang berjaya menghasilkan graduan yang cemerlang dalam kerjaya mereka.


“Pelajar yang belajar di luar negara merupakan peneroka dan kami berada di bahagian yang menakjubkan di dunia di mana banyak kebudayaan bersama wujud harmoni, di mana anda akan mendapati adat dan tradisi yang luar biasa, makanan yang eksotik dan indah serta dinamik sosial yang mengagumkan.

Anda akan mendapati bahawa anda benar-benar menyerapkan diri dalam gaya pendidikan yang berbeza dan ini adalah cara terbaik untuk benar-benar merasai pengalaman dan memahami rakyat, tradisi dan budaya,” katanya dalam video di Facebook hari ini.

Dr Mahathir menyatakan bahawa belajar di luar negara adalah penting untuk menjadi warga dunia yang berjaya dan menekankan bahawa pendidikan adalah penting untuk pembangunan negara, rakyatnya, ekonomi dan masyarakat.

“Di tempat kerja hari ini, nilai yang tinggi diberikan kepada pengalaman sebenar dengan dunia di luar sempadan anda, pengalaman yang sangat berbeza dari anda sendiri,” katanya.

Beliau percaya bahawa pelajar antarabangsa akan mendapati pengalaman belajar di Malaysia sebagai perjalanan yang berbaloi dan dihargai jika mereka bercadang untuk belajar di negara ini. – BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next