SELANGOR

Premis makanan dilarang sediakan straw mulai 1 Julai

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 13 JUN: Berkuat kuasa 1 Julai ini, semua premis makanan di Selangor dilarang menyediakan penyedut minuman plastik kepada pelanggan, kata Hee Loy Sian.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi dan Hal Ehwal Pengguna itu
berkata, larangan terbabit dipersetujui Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) semalam.

Katanya, pemilik premis juga dilarang menyediakan straw plastik di kaunter untuk diambil secara
bebas oleh pelanggan.

“Straw plastik hanya akan diberikan atas permintaan pelanggan untuk setiap minuman yang dipesan.

“Setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) akan meletakkan syarat ini dalam Syarat Permohonan Lesen Perniagaan semasa pengusaha mengemukakan permohonan baru atau membaharui lesen perniagaan masing-masing,” katanya dalam kenyataan.

Katanya, dasar itu juga selaras Kempen Bebas Plastik yang sedang dijalankan untuk mengurangkan penggunaan plastik sekali guna (single-use plastics) seperti beg plastik, polistirena, penutup/pelapis makanan plastik dan bahan plastik pakai-buang.

“Objektif utama dasar ini untuk mendidik dan meningkatkan tahap kesedaran penduduk berhubung kesan jangka panjang penggunaan plastik sekali guna khususnya straw plastik terhadap kesihatan dan alam sekitar.

“Di samping itu, pelaksanaan dasar ini dijangka akan dapat membantu kerajaan mengawal masalah pencemaran alam sekitar yang semakin ketara dan menggalakkan usaha kitar semula,” katanya.

Bagi memastikan kelancaran penguatkuasaan dasar itu, Loy Sian berkata, Kerajaan Negeri melalui PBT akan memantau pelaksanaannya dari semasa ke semasa.

Pada masa sama, beliau berkata, pengusaha premis makanan dan minuman atau restoran digesa memberikan kerjasama serta bantuan supaya objektif pengurangan penggunaan plastik tercapai.

“Kerajaan Negeri berasa amat bangga dan berterima kasih kerana terdapat ramai pengusaha premis makanan, minuman atau restoran yang sudah mengambil inisiatif dan langkah ke depan daripada kerajaan.

“Orang ramai digalakkan untuk memberi cadangan dan pendapat berhubung pelaksanaan kempen dan dasar ini kepada jabatan atau agensi kerajaan serta boleh menghubungi pejabat EXCO untuk tujuan itu.

“Setiap cadangan atau pendapat akan diberi perhatian dan dikaji supaya kempen atau dasar kerajaan ini akan mencapai kejayaan,” katanya.


Pengarang :