SELANGOR

Rampas tanah jika enggan bayar cukai

OLEH NADIAH ZAMLUS

KLANG, 13 JUN: Pemilik tanah yang masih berdegil serta enggan membayar cukai berdepan tindakan rampasan, demikian tegas Pegawai Daerah dan Tanah Klang, Mohd Zainal Mohd Nor.

Katanya, kegagalan menjelaskan cukai tanah lebih berisiko buat pemilik sekiranya mereka mempunyai kediaman atau harta benda berada di atas tanah yang sama.

“Kemungkinan lebih besar ialah pemilik tanah boleh kehilangan kediaman, disebabkan itu saya nasihatkan supaya bayarlah cukai tanah mengikut waktu ditetapkan.

“Kami juga mengalukan pemilik tanah hadir ke pejabat sekiranya ada kelemahan melalui pembayaran atas talian sistem ehasil,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika Majlis Jamuan Aidilfitri Pejabat Daerah dan Tanah Klang di pejabatnya, hari ini.

Turut hadir memeriahkan ialah Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari, EXCO Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han dan EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Hal Ehwal Pengguna dan Hal Ehwal Bukan Islam, Hee Loy Sian.

Mohd Zainal berkata, sehingga Mac lalu, kutipan cukai tanah daerah Klang adalah RM40 juta iaitu 36 peratus daripada jumlah target tahunan.

“Namun, target yang diberikan Kerajaan Negeri untuk kutipan cukai tanah di Klang ialah sebanyak RM119 juta.

“Untuk makluman, Penunjuk Prestasi Utama (KPI) yang ditetapkan ialah 90 peratus sahaja daripada jumlah berkenaan iaitu kira-kira RM105 juta, sehingga kini kita sasarkan sudah dapat mencapai 50 peratus kutipan pada pertengahan tahun ini,” katanya.


Pengarang :