SELANGOR SUKANKINI

Selangor Masters 2019 beri impak positif sektor pelancongan

OLEH NAZLI IBRAHIM

BANGI, 17 JUN: Kejohanan golf profesional antarabangsa Selangor Masters 2019 dijangka memberi impak positif kepada industri pelancongan Selangor.

EXCO Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan, Datuk Abdul Rashid Asari berkata, kejohanan yang bakal menghimpunkan ramai pemain golf terkenal dunia itu akan diadakan pada Oktober nanti.

“Selepas beberapa tahun tidak diadakan, kejohanan berprestij ini dianjurkan semula dengan kerjasama Kerajaan Negeri menerusi agensinya.

“Apabila kejohanan ini dianjurkan ramai pemain antarabangsa, keluarga dan rakan mereka akan datang untuk memberi sokongan serta mengambil kesempatan untuk melancong,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas sidang media Kejohanan Golf Terbuka Amatur Selangor di Danau Golf Club, Universiti Kebangsaan Malaysia di sini, hari ini.

Abdul Rashid berkata, kejohanan yang diadakan di Saujana Golf & Country Club ini juga dijangka meraih liputan pelbagai media antarabangsa sekaligus memberi publisiti meluas kepada industri pelancongan Selangor.

Katanya, usaha ini merupakan sebahagian daripada strategi untuk memperkenalkan Selangor sebagai destinasi pelancongan.

Antaranya segmen pelancongan sukan yang mampu memberi impak positif terhadap statistik kedatangan pelancong.


Pengarang :