NASIONAL

TNB cuai, jangan salahkan pengguna

 

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 1 JUN: Tenaga Nasional Berhad (TNB) perlu lebih proaktif dan mencari mekanisme terbaik dalam memberi perkhidmatan sempurna kepada rakyat, bukan meletakkan kecuaian yang dilakukan ke atas bahu pengguna semata-mata.

Mengulas isu kesilapan teknikal terhadap caj bil elektrik baharu yang dikenakan TNB, Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN, Rodziah Ismail berkata, kesilapan terbabit tidak sewajarnya dilakukan oleh TNB.

Malah, katanya, disebalik kesilapan yang berlaku menyebabkan pengguna menjadi mangsa dengan dikenakan caj bayaran elektrik pada harga yang tidak munasabah.

“Caj yang dikenakan itu sudah pasti membebankan pengguna. Oleh itu, mereka perlu lebih proaktif dan mencari mekanisme terbaik dalam memberi perkhidmatan sempurna kepada rakyat, bukan meletakkan kecuaian yang dilakukan ke atas bahu pengguna semata-mata.

“Sebagai syarikat yang memonopoli pembekalan tenaga elektrik di Malaysia, TNB hendaklah memenuhi standard prestasi pembekalan dan perkhidmatan pengguna berdasarkan Seksyen 9C Akta Bekalan Elektrik 1990,” katanya yang merupakan EXCO Pembangunan Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Desa dan Kampung Tradisi.

Terdahulu, Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin berkata, TNB perlu bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku dan perlu menangani masalah yang berbangkit secara segera.

Katanya, hal itu kerana berdasarkan siasatan yang dilakukan oleh Suruhanjaya Tenaga (ST) mengesahkan bahawa berlaku kecuaian kesilapan teknikal yang dilakukan oleh TNB.

Ia sekaligus menafikan dakwaan sesetengah pihak yang mengaitkan surcaj atau tarif baru sebagai sebab kenaikan bil elektrik.

Terdahulu, media sosial kecoh dengan aduan dan rungutan yang dibuat oleh rakyat Malaysia yang rata-ratanya pelanggan kepada TNB.

Aduan yang dibuat adalah berikutan mereka mendakwa bil elektrik yang dikenakan pada mereka meningkat walaupun tahap penggunaan sama seperti bulan sebelumnya.

Kerajaan juga mengakui 300 aduan yang diterima setakat ini adalah sembilan kali ganda lebih tinggi berbanding aduan normal yang diterima daripada pelanggan untuk tempoh yang sama bagi beberapa tahun sebelum ini.

 


Pengarang :