Selangorkini
GLOBAL

Turki bimbang keputusan Moldova pindah kedutaannya di Israel

ANKARA, 14 JUN: Kementerian Luar Turki menyuarakan kebimbangannya berhubung keputusan Moldova untuk memindahkan kedutaannya di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis, lapor agensi berita Anadolu.

Baitulmaqdis adalah kunci utama penyelesaian yang adil dan berpanjangan dalam isu Palestin, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Turki menyeru komuniti antarabangsa mematuhi keputusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Baitulmaqdis, selain menghormati status sejarah dan undang-undang bandar itu.

Perdana Menteri Moldova, Pavel Filip mengumumkan langkah itu pada Selasa dan menyifatkan keputusan berkenaan sebagai “komitmen untuk menyokong sekutunya”.

Kementerian Luar Palestin turut mengutuk keputusan itu.

Israel selama ini, berusaha meyakinkan beberapa negara supaya memindahkan kedutaan mereka dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. Setakat ini, Amerika Syarikat (AS) dan Guatemala yang telah berbuat demikian.

Presiden Donald Trump secara rasmi mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel pada 6 Disember 2017 dan memindahkan kedutaannya pada 14 Mei 2018.

– BERNAMA


Pengarang :