Turki bimbang keputusan Moldova pindah kedutaannya di Israel | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Turki bimbang keputusan Moldova pindah kedutaannya di Israel

ANKARA, 14 JUN: Kementerian Luar Turki menyuarakan kebimbangannya berhubung keputusan Moldova untuk memindahkan kedutaannya di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis, lapor agensi berita Anadolu.

Baitulmaqdis adalah kunci utama penyelesaian yang adil dan berpanjangan dalam isu Palestin, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Turki menyeru komuniti antarabangsa mematuhi keputusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Baitulmaqdis, selain menghormati status sejarah dan undang-undang bandar itu.


Perdana Menteri Moldova, Pavel Filip mengumumkan langkah itu pada Selasa dan menyifatkan keputusan berkenaan sebagai “komitmen untuk menyokong sekutunya”.

Kementerian Luar Palestin turut mengutuk keputusan itu.

Israel selama ini, berusaha meyakinkan beberapa negara supaya memindahkan kedutaan mereka dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis. Setakat ini, Amerika Syarikat (AS) dan Guatemala yang telah berbuat demikian.

Presiden Donald Trump secara rasmi mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel pada 6 Disember 2017 dan memindahkan kedutaannya pada 14 Mei 2018.

– BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next