Selangorkini
KUANTAN, 27 Julai — KING OF CHAROLAIS … Lembu sado baka Charolais dengan nama Dogol menarik perhatian pengunjung cilik ketika mengunjungi pameran Hari Penternak, Petani dan Nelayan Pahang (HPPNP) 2019 di Taman Bandar, Indera Mahkota, hari ini. HPPNP bertujuan menghimpunkan pengusaha produk pertanian, peladangan dan perikanan Pahang bagi mempromosi barangan mereka disamping meningkatkan pendapatan. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
PERSONALITI RENCANA

Dogol ‘sado tapi jinak’

KUANTAN, 27 JUL: ‘Sado tapi jinak’ merupakan sifat lembu sado jenis Charolais bernama Dogol, sehingga menjadi ‘figura’ popular pada Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Pahang 2019 di Taman Bandar di sini, hari ini.

Pemiliknya Muhammad Taufiq Ramli, 27, berkata Dogol yang berusia dua tahun juga amat manja dan suka dibelai ‘peminat’ khususnya kanak-kanak yang lazimnya berasa teruja melihat kelibat lembu putih seberat 790 kilogram itu.

“Kanak-kanak memang suka memegang Dogol, sama ada di kandang atau di sini. Malah, tadi sempat saya membawa Dogol keluar dan ditambat di pokok supaya lebih dekat dengan mereka yang hendak membelainya.

“Jika di kandang, ada masanya anak rakan meminta untuk menunggang Dogol. Setakat ini, ia tidak pernah bersikap agresif dan saya juga akan memerhatikan keadaan supaya tiada perkara tidak diingini berlaku,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Muhammad Taufiq yang mengusahakan ternakan lembu di Kampung Pandan di sini sejak enam tahun lepas, mengakui sememangnya Dogol paling menonjol daripada 80 ekor ternakannya kerana saiznya yang luar biasa dan sifatnya yang jinak.

Lembu jantan yang dinobatkan sebagai King of Charolais pada program itu, menurut Muhammad Taufiq, tidak cerewet untuk dibela dan diberi makan sebanyak lima kilogram sehari terdiri daripada dedak makanan lembu dan rumput.

Walaupun Dogol dinilaikan pada harga RM15,000, Muhammad Taufiq berkata, setakat ini beliau belum bersedia untuk menjual lembu itu kerana masih seronok melihat gelagat manja Dogol.

Sementara itu, turut mengungguli carta lembu sado popular ialah Boboi yang berusia setahun lapan bulan seberat 578 kilogram milik Ahmad Rashidi Awang, 48, dari Felda Kota Gelanggi 3, Jerantut dekat sini.

Ahmad Rashidi yang sudah enam tahun mengusahakan ternakan itu, secara berseloroh berkata, Boboi adalah anak jati Pahang walaupun ‘bapanya’ berasal dari Perancis, merujuk kepada baka yang digunakan dalam kaedah permanian beradas dengan lembu tempatan.

“Tak sukar untuk menjaga Boboi kerana diletakkan di kandang… cuma sesekali saya bawa keluar untuk biarkan ia bermain tanah memandangkan kandang bersimen. Mudah menjaga lembu ini dan pulangannya juga tinggi.

“Boboi juga dimandikan dua kali sehari bagi menjaga kebersihannya dan lazimnya saya melakukannya sebelum memberi makan. Setiap hari, saya memperuntukkan enam kilogram makanan yang dibahagi pada pagi dan petang,” katanya.

Ahmad Rashidi juga berkata beliau menerima tawaran sebanyak RM12,000 untuk Boboi pada hari ini, namun masih belum membuat keputusan sama ada mahu menerimanya atau tidak.

– BERNAMA


Pengarang :