SELANGOR

IR4.0: Tingkat pendidikan, lahir modal insan kelas pertama

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

BANGI, 9 JULAI: Pendidikan antara sektor yang menjadi fokus utama Kerajaan Negeri bagi melahirkan modal insan kelas pertama dengan pengetahuan lengkap dalam mendepani cabaran Industri 4.0 (IR4.0).

Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Azmie Diron berkata, tumpuan terarah kepada semua tahap pendidikan bermula daripada peringkat awal kanak-kanak sehingga seseorang itu berjaya menamatkan pengajian di institusi pengajian tinggi (IPT) tanpa meminggirkan mana-mana pihak.

“Pendidikan adalah perkara yang cukup penting dan sentiasa menjadi keutamaan Kerajaan Negeri.

“Oleh sebab itu, kita akan mengkaji secara menyeluruh apakah masalah dihadapi seterusnya mencari jalan penyelesaian terhadap cabaran dalam hal pendidikan di Selangor,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas sesi Dialog Bajet 2020 Kluster Pendidikan, di Grand Ballroom, Tenera Hotel, di sini hari ini.

Turut hadir, Penasihat Dasar Ekonomi dan Korporat Pejabat Dato’ Menteri Besar Selangor, Dr Zulkifli Zakaria dan Ketua Kumpulan Penyelidikan Sekolah Perniagaan Antarabangsa Azman Hashim, Universiti Teknologi Malaysia, Prof Dr Mohd Hassan Mohd Osman.

Siri pertama dialog bertemakan Hab Pendidikan Holistik: Pemacu ‘Selangor Maju Bersama’ itu adalah wadah mencetuskan idea dan pemikiran baharu bagi membolehkan Kerajaan Negeri melaksanakan pendidikan untuk semua.

Azmie berkata, pelbagai soalan dan cadangan dikemukakan wakil rakyat termasuk wakil badan bukan kerajaan (NGO) dalam menambah baik dan meningkatkan mutu pendidikan di Selangor.

Katanya, kesemua input diperoleh menerusi sesi dialog berkenaan akan menjadi rujukan Kerajaan Negeri dalam menyediakan draf belanjawan 2020 yang penting buat Selangor, terutama membabitkan dasar serta rangka yang memberi manfaat kepada rakyat.

“Kalau dilihat maklum balas daripada soalan dibangkitkan, kita dapati bahawa semua bersetuju isu berkaitan sahsiah perlu diberi penumpuan.

“Kedua, isu berkaitan pendidikan awal kanak-kanak dan ia berkisar kepada persoalan bagaimana untuk memberikan kemahiran kepada anak-anak di Selangor

“Selain itu, dialog ini ini juga mendapati terdapat permohonan yang dikemukakan oleh pelbagai pihak untuk memastikan Orang Asal dan Orang Kelainan Upaya (OKU) diberi penumpuan,” katanya.

 


Pengarang :