Laguna Park bakal dibangun kawasan rekreasi
PBT SELANGOR

Isu air: MPK sedia bantu

KLANG, 22 JUL: Susulan gangguan air di daerah ini, Majlis Perbandaran Klang (MPK) sedia membantu membekalkan air kepada penduduk sekitar.

Yang DiPertuanya, Dato’ Mohamad Yasid Bidin berkata, pihaknya tidak mewujudkan bantuan untuk bencana itu namun bersedia membantu menghantar dua lori tangki air untuk digunakan penduduk.

“Kita juga bersedia untuk menjadikan MPK sebagai tapak gerombolan sekiranya air daripada Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) memerlukan bantuan dan boleh juga menggunakan kemudahan terdapat di MPK.

“Di Dewan Pandamaran dan Dewan Andalas juga boleh dijadikan pusat edaran air dengan menyediakan lori tangki bagi menyalurkan air kepada penduduk,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Restoran Rahmat Tan (Laguna Park) di sini, hari ini.

Pada masa sama, katanya, lori tangki digunakan untuk bahagian taman menyiram pokok juga boleh ditukar untuk membekalkan air.

“Bagaimanapun, setakat ini belum ada permohonan dari mana-mana pihak namun kita sentiasa bersedia menghulurkan bantuan,” katanya.

Terdahulu, dilaporkan empat Loji Rawatan Air (LRA) terpaksa ditutup berikutan berlakunya pencemaran yang disyaki akibat perbuatan sabotaj.

Susulan kejadian itu sebanyak 1,133 kawasan membabit 1,166,842 akaun pelanggan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor sekali lagi terkesan dengan gangguan bekalan air tidak berjadual.


Pengarang :