Selangorkini
SELANGOR

Isytihar harta: Hadi ‘jatuh cinta’ dengan Najib

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 7 JUL: “Dia u-turn sebab dia ‘jatuh cinta’ sama (Datuk Seri) Najib (Razak),” kata Ketua Angkatan Wanita Amanah Negara (AWAN), Dr Siti Mariah Mahmud mengulas kenyataan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam isu pengisytiharkan harta.

Abdul Hadi dalam laporan sebuah portal sebelum ini menyifatkan isytihar harta sebagai konsep ataupun idea komunis dan sosialis.

“Saya tidak setuju kenyataan beliau (Abdul Hadi) sebab dulu kami pernah bersama-sama dalam satu parti dan dia setuju jika harta diisytiharkan.

“Macam mana pula dia u-turn? Itu tidak betul, jadi saya sanggah. Sekarang apa yang Najib cakap dan buat, semua okay. Dulu dia tak suka Najib,” katanya kepada SelangorKini.

Pada masa sama, Dr Mariah berkata, pengisytiharan adalah penting bagi menjamin ketelusan seseorang ahli politik khususnya.

“Kita perlu ada perubahan, tidak boleh statik sahaja. Saya sebagai EXCO Selangor juga kena buat begitu (pengisytiharan).

“Esok lusa jika ada peningkatan aset yang mendadak orang akan tanya dari mana datag sumber itu? Ini penting untuk ketelusan. Jadi apa masalahnya?,” soalnya.

Terdahulu, Dewan Rakyat sebulat suara meluluskan usul mewajibkan semua anggota Parlimen, termasuk pembangkang mengisytiharkan harta masing-masing.


Pengarang :