Selangorkini
Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kembara digital Malaysia: Inisiatif bantu rakyat depani era digital

IPOH, 27 JUL: Dalam satu lagi usaha membantu rakyat Malaysia menghadapi era digital, Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) hari ini melancarkan Program Kembara Digital Malaysia (KDM) yang mempamerkan pelbagai kelebihan teknologi komunikasi dan perkhidmatan digital kepada rakyat dan negara.

Menterinya, Gobind Singh Deo menegaskan bahawa KKMM amat menyedari keperluan meningkatkan usaha mengukuhkan infrastruktur telekomunikasi bagi memastikan Malaysia mampu menghubungkan rakyatnya serta perniagaan dan industri ke dunia global.

Beliau mengutip dapatan Forum Ekonomi Dunia dalam menegaskan mengapa Malaysia perlu terus berusaha ke arah penembusan jalur lebar yang lebih besar.

“Laporan Forum Ekonomi Dunia mendapati peningkatan 10 peratus penembusan jalur lebar di sesebuah negara membangun menyumbang 1.38 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) atau RM18 bilion dalam konteks Malaysia,” kata Gobind ketika berucap pada perasmian program itu.

IPOH, 27 Julai – Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo mencuba permainan pengembaraan realiti maya (VR) ketika melawat pameran sempena Perasmian Kembara Digital Malaysia 2019 di Bulatan Sultan Azlan Shah, Meru hari ini.
–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA

Program itu dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia, NGO dan Penerangan negeri, Hasnul Zulkarnain Abd Munaim yang mewakili Menteri Besar Perak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu.

Dalam penyediaan infrastruktur telekomunikasi jalur lebar kepada penduduk Malaysia, menteri itu menarik perhatian bahawa ia tidak hanya tertumpu kepada penduduk di kawasan bandar sahaja malah turut merangkumi penduduk di kawasan pinggir bandar.

Dengan mengambil Perak sebagai contoh, Gobind berkata sehingga Mei lalu, 174,000 sambungan port jalur lebar telah dipasang di seluruh negeri meliputi kawasan bandar dan pinggir bandar dan 49 peratus telah dilanggan oleh penduduk.

“Saya amat mengalu-alukan agar rakyat Perak dapat menggunakan perkhidmatan jalur lebar yang disediakan supaya mereka menjadi masyarakat lebih berinformasi dan dapat menggunakan pelbagai manfaat daripada perkembangan teknologi digital pada masa kini dengan sewajarnya,” katanya.

Dalam pada itu Gobind memuji apa yang beliau sifatkan pencapaian sangat memberangsangkan inisiatif ‘Double the Speed, Half the Price’.

“Inisiatif ini berjaya menurunkan harga sebanyak 49 peratus dan meningkatkan kelajuan perkhidmatan sehingga tiga kali ganda,” katanya sambil menambah ia juga meningkatkan permintaan terhadap perkhidmatan jalur lebar tetap sebanyak 21.7 peratus dalam tempoh enam bulan.

Gobind berkata, kepentingan yang diletakkan kepada penembusan jalur lebar adalah kerana ia antara penentu kelangsungan ekonomi negara.

Beliau turut menjelaskan tentang komitmen kerajaan dalam mengiktiraf kesalinghubungan sebagai utiliti sama seperti bekalan air dan elektrik.

“Ini adalah penting bagi memacu pembangunan dalam sektor ekonomi, pendidikan, kesihatan, pengangkutan, pembangunan bandar pintar dan sebagainya,” katanya.

Program KDM itu antara lain bertujuan meningkatkan kesedaran dan pengetahuan masyarakat mengenai kepentingan dan kaedah penggunaan teknologi komunikasi selain merangsang pertumbuhan ekonomi digital dalam kalangan masyarakat khususnya di peringkat akar umbi.

Ia juga bertujuan merapatkan jurang saluran komunikasi antara kerajaan dan rakyat serta membina masyarakat bermaklumat melalui penyampaian informasi secara cepat, tepat dan cermat.

Kira-kira 50 khemah untuk pempamer terdiri daripada penyedia perkhidmatan jalur lebar, pengeluar/pengedar perkakasan dan perisian ICT serta agensi kerajaan Persekutuan dan negeri disediakan sepanjang dua hari KDM 2019.

– BERNAMA


Pengarang :