Selangorkini
BERITA UTAMA

Padi, perikanan jadi tumpuan mesyuarat MOA dan EXCO negeri

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 23 JULAI: Selaras hala tuju baharu pertanian negara, sektor padi dan perikanan menjadi antara isu utama dalam Mesyuarat Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Bersama EXCO Pertanian Negeri, kali ini.

Menterinya, Datuk Salahuddin Ayub berkata, mesyuarat dwi tahunan itu juga akan membincangkan isu membabitkan agropreneuer muda dan tanah.

“Esok (hari ini) adalah mesyuarat pertama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) bersama EXCO pertanian seluruh negara, termasuk Menteri Pertanian Sabah dan Sarawak.

“Selain itu, kita juga bincang isu tanah jika ada yang membabitkan Kerajaan Negeri yang boleh kita selaraskan untuk melicinkan urus tadbir antara agensi peringkat Persekutuan dan negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Makan Malam Sempena Mesyuarat Kementerian Pertanian bersama EXCO Pertanian Seluruh Malaysia, di Wisma Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor di sini, semalam.

Mesyuarat yang dipengerusikan Salahuddin akan dilangsungkan di Hotel Grand Blue Wave, Shah Alam hari ini.

Selain mesyuarat, mereka yang terbabit akan dibawa meninjau fasiliti di Selangor Fruit Valley seperti ladang pertanian, penternakan dan buah-buahan.


Pengarang :