BERITA UTAMA SELANGOR

PEMADAM serius tangani lokasi tumpuan penagihan dadah

OLEH AFIX REDZUAN

KUALA SELANGOR, 10 JULAI: Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (PEMADAM) Selangor mengenal pasti 15 kawasan tumpuan di negeri ini yang dipercayai menjadi lokasi penagihan dadah dalam kalangan remaja.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, kebanyakan lokasi tumpuan membabitkan kawasan miskin bandar kerana dipengaruhi budaya setempat dan penagihan berulang.

“Selain itu, kita dapati masalah penagihan baharu terdiri daripada remaja sekolah berumur dari 12 hingga 15 tahun. Ini memang fakta yang kita ada.

“Walaupun belum banyak tetapi saya takut hal ini merebak dan kita mulakan (aktiviti kesedaran) dari semasa ke semasa.

“Saya tahu ini bukan kerja satu tahun tetapi kita kena lawan dengan pendekatan sedikit berbeza,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyempurnakan Majlis Pelancaran Kempen Sayangi Generasiku PEMADAM peringkat Kuala Selangor 2019 di Sekolah Menengah Kebangsaan Kuala Selangor.

Amirudin berkata, kewujudan penagih baharu dalam kalangan remaja dibimbangi akan mendorong mereka melakukan perkara luar batasan seperti membunuh.

Katanya, lebih membimbangkan budaya penagihan dadah itu dilihat sudah menular di peringkat sekolah rendah berbanding sekolah menengah dan universiti sebelum ini.

“Lebih membimbangkan, perkembangan teknologi semasa digunakan dalam proses pembuatan dadah sintetik yang lebih memberikan kesan serius berbanding sebelum ini.

“Masalah (dadah) ini mula merebak bukan hanya sekolah menengah, mutakhir di sekolah rendah, yang merupakan satu cabaran kepada institusi pendidikan dan pembentukan modal insan.

“Masa depan kita akan hilang dan musnah termasuk semua yang digagaskan datuk serta nenek kita dahulu jika kita tidak bersama menangani dan berdepan masalah dadah yang semakin hari semakin mencabar,” katanya.


Pengarang :