Iraq’s Prime Minister Adel Abdul Mahdi speaks during a joint statement with French President at the Elysee Palace in Paris, on May 3, 2019. (Photo by PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP)
BERITA UTAMA

PM Iraq arah siasat serangan dron di kem Hashd Shaabi

BAGHDAD, 20 JUL : Perdana Menteri Iraq Adel Abdul-Mahdi pada Jumaat mengarahkan satu siasatan dijalankan berhubung serangan oleh sebuah pesawat tanpa pemandu ke atas kem separa tentera Hashd Shaabi di wilayah tengah Salahudin, lapor agensi berita China Xinhua memetik kenyataan tentera Iraq.

Mahdi, yang juga ketua komander tentera Iraq, mengeluarkan arahan “membentuk satu jawatankuasa pencarian fakta terdiri daripada Komando Operasi Bersama (JOC), wakil Komando Tentera Udara, Komando Pertahanan Udara dan Hashd Shaabi, untuk menunjukkan apa yang sebenarnya terjadi di kem itu,” menurut kenyataan yang dikeluarkan pejabat media JOC.

Terdahulu, JOC dalam satu kenyataan ringkat berkata Kem Hashd Shaabi telah dibom sebanyak dua kali pada awal pagi oleh sebuah dron yang tidak dikenali.

Setakat ini tiada pihak mengaku bertanggungjawab melakukan serangan itu.

Serangan itu menyebabkan tiga anggota militia Iraq dan dua penasihat Iran dalam briged Hashd Shaabi cedera, kata sumber keselamatan kepada Xinhua.

Kedua-dua penasihat Iran meninggal dunia akibat kecederaan selepas dipindahkan ke hospital, menurut sumber yang enggan dikenali itu.

Kesemua anggota briged adalah daripada minoriti puak Syiah Turkoman, dan briged itu sendiri bersekutu dengan Pertubuhan Badar yang disokong Iran serta dipimpin oleh pemimpin Syiah Hadi al-Ameri, kata sumber itu.

-BERNAMA


Pengarang :