SELANGOR

Pustaka Raja Tun Uda sedia lebih 800 parkir kepada pengguna

OLEH SHAFIQQUL ALIFF

SHAH ALAM, 2 JULAI: Pengunjung Pustaka Raja Tun Uda, di sini digalak menggunakan parkir bertingkat yang disediakan dan tidak meletakkan kenderaan di bahu jalan.

Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), Mastura Muhammad berkata, pihaknya menyediakan hampir 700 parkir kereta, 100 parkir motosikal dan enam parkir bas yang siap dibina pada Februari lalu.

“Parkir berkenaan mula beroperasi pada 1 Mac lalu bagi mengurangkan jumlah kereta yang diletakkan di tepi jalan, justeru saya mengalakkan pengguna memanfaatkan kemudahan yang ada,” katanya

Beliau berkata demikian ketika ditemui Media Selangor pada Majlis Rumah Terbuka PPAS, di Kafeteria Pustaka Raja Tun Uda, hari ini.

Pada masa sama, Mastura berkata, pengguna hanya perlu membayar RM2 untuk caj parkir dan hasil terbabit akan digunakan untuk menampung kos penyeleggaraan parkir berkenaan.

“Kita juga meneruskan perkhidmatan ‘buggy’ kepada pengguna yang meletakkan kenderaan di tempat ini dan itulah tujuan kita mengenakan bayaran.

“kita mendapat komen positif daripada pengunjung dan mereka semua berpuas hati dengan sistem parkir dan perkhidmatan yang disediakan,” katanya.

 


Pengarang :