EXCO PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

Selangor cuba ‘ukur diri’ di peringkat ASEAN

KUALA LUMPUR, 23 JUL: Selangor cuba mengukur tahap kemampuan diri dengan meletakkan persaingan di peringkat rantau ASEAN, kata EXCO Pelaburan, Perindustrian, dan Perdagangan Industri Kecil dan Sederhana (IKS), Dato’ Teng Chang Khim.

Katanya, Kerajaan Negeri tidak sepatutnya hanya melihat Malaysia sebagai pasaran yang besar dalam mengukuhkan kedudukan negeri.

“Apabila kita melihat kekuatan di peringkat serantau barulah kita boleh memperbaiki keupayaan sekali gus menjadi pesaing lebih baik,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyertai Sesi Perbincangan Pembuat Dasar dan Pemimpin Industri: Memajukan Ekonomi Bersama melalui Forum ‘Selangor: Regional Powerhouse’ di sini, hari ini.

Sebelum itu, forum yang berlangsung di Hotel Hilton itu dirasmikan Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari.

Mengulas lanjut, Chang Khim berkata, penganjuran forum itu amat bermakna buat Kerajaan Negeri ekoran ia mengumpulkan syarikat dan pemain industri dari dalam mahupun luar negara.

“Melaluinya kita dapat berbincang, berkoloberasi serta bekerjasama bukan saja untuk mengekalkan kedudukan Selangor sebagai ‘powerhouse’ tetapi juga menjadi kuasa dalam rantau ini,” katanya.

FOTO: HAFIZ OTHMAN (SELANGORKINI)


Pengarang :