Selangorkini
EXCO SELANGOR

Selangor lulus 281 projek perkilangan sehingga Mac

ccsb-ads

SHAH ALAM, 31 JULAI: Sebanyak 281 projek perkilangan di Selangor diluluskan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Selangor bagi tempoh April 2018 hingga Mac tahun ini.

EXCO Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Industri Kecil dan Sederhana, Dato’ Teng Chang Khim berkata, projek itu diluluskan dengan nilai pelaburan RM19.656 bilion.

Katanya, daripada jumlah itu, sebanyak 43 peratus adalah pelaburan tempatan, manakala 57 peratus daripada pelaburan asing.

“Jumlah kos yang digunakan Kerajaan Negeri melalui Invest Selangor sepanjang usaha mencari pelabur bagi tempoh Januari hingga Disember 2018 adalah RM20.592 juta dan kos yang dibelanjakan bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini adalah RM7.109 juta.

“Antara usaha dilaksanakan Invest Selangor bagi menarik pelabur asing adalah melalui acara seperti mempromosi Selangor di International Business Summit 2019; program pembangunan dan latihan usahawan secara ‘online’, misi promosi pelaburan ke luar negara serta pembabitan dalam pameran tempatan juga luar negara,” katanya pada sesi pertanyaan lisan, di Sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Ahli Dewan Negeri Sungai Panjang, Dato’ Mohd Imran Tamrin berhubung usaha Kerajaan Negeri menarik pelaburan antarabangsa ke Selangor.

Chang Kim berkata, antara usaha lain adalah babit urus dengan pelabur sedia ada melalui program dialog, lawatan kilang, penyelesaian masalah, penerbitan bahan promosi pengiklanan, penerbitan artikel dan Investment Guide Book.

“Daripada segi peratus perbelanjaan berbanding nilai pelaburan diluluskan, bagi tahun lalu, Invest Selangor hanya membelanjakan sebanyak 0.1 peratus bagi menarik pelaburan berjumlah RM18.947 bilion.

“Manakala bagi 2019, sebanyak 0.4 peratus kos dibelanjakan untuk menarik pelaburan berjumlah
RM1.522 bilion,” katanya.


Pengarang :