EXCO SELANGOR

Turunkan juga harga UniFi

SHAH ALAM, 28 JUL: Kerajaan Negeri mengalu-alukan langkah Telekom Malaysia Berhad (TM) menurunkan harga internet Streamyx kepada semua pengguna di negara ini.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna, Sains, Teknologi dan Inovasi, Hee Loy Sian berkata, penurunan caj itu juga seharusnya perlu dilakukan kepada perkhidmatan internet UniFi.

“Kita mengalu-alukan pengumuman penurunan harga internet Streamyx ini.

“Bagaimanapun, Kerajaan Pusat juga perlu meningkatkan lagi kelajuan Internet dan pada masa yang sama menyarankan semu pihak menurunkan kadar caj bukan setakat Streamyx tetapi juga UniFi,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Hee berkata, dengan kadar caj rendah, semua lapisan rakyat berpendapatan rendah atau pelajar boleh menikmati perkhidmatan internet yang laju dengan kadar caj berpatutan.

Pada masa sama, Kerajaan Negeri terus komited untuk menaiktaraf perkhidmatan WiFi percuma kepada rakyat di Selangor.

Beliau turut memaklumkan WiFi Smart Selangor juga kini bertambah baik.

Terdahulu, jumlah bilangan ‘hotspot access point’ WiFi Smart Selangor oleh TM bermula 2015 hingga 2020 ialah 3,390 sementara Celcom sebanyak 521.

Kira-kira RM12.5 juta dilaburkan Kerajaan Negeri bagi pembayaran kontrak kepada syarikat pengendali perkhidmatan WiFi Smart Selangor (WiFiss) percuma, pada tahun lalu.

Semalam, TM mengumumkan pengguna Streamyx bakal menikmati Internet berkelajuan sehingga RM8Mbps dengan tawaran harga serendah RM89 sebulan manakala pelanggan sedia ada menikmati tawaran itu serendah RM69 bermula September ini.

Pengumuman itu dibuat Pengerusi Kumpulan TM, Rosli Man sebagai penyelesaian kepada gesaan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo yang meminta syarikat telekomunikasi itu menyelesaikan pelbagai aduan rakyat berhubung perkhidmatan internet termasuk tidak menepati kelajuan memuaskan selain harga terlalu tinggi.

Bagi mengatasi kekangan jalur lebar perkhidmatan itu, TM menggunakan rangkaian tembaga menerusi pelbagai teknologi hibrid termasuk fiber, ‘wireless’ dan ‘Gigawire’ yang dilaksanakan secara berperingkat bermula semalam hingga 2021.


Pengarang :