Amirudin Shari menyertai ibadah korban ketika Program Sumbangan Lembu, Ziarah Korban, Majlis Kenduri Rakyat Hari Raya Aidiladha 2019 di sekitar surau DUN Sungai Tua. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
PENDAPAT PILIHAN MINGGUAN RENCANA

Analisis: Aidiladha disambut meriah di Selangor

Kemeriahan Aidiladha dapat dirasai apabila program ibadah korban dapat disaksikan di merata tempat seluruh Selangor.

Di Masjid Negeri pada 11 Ogos lepas, ibadah korban dimulakan apabila Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menyerahkan lembu untuk dikorbankan kepada Imam Besar, Muhammad Farhan Wijaya.

Sebelum itu, baginda, DYMM Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah berkenan berangkat untuk menunaikan solat sunat Aidiladha bersama rakyat.

Sungai Tua

Di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Tua, Dato’ Menteri Besar yang juga Ahli Dewan Negeri (ADN) kawasan terbabit, Amirudin Shari meluangkan masa untuk melaksanakan ibadah korban bersama masyarakat setempat.

Antara lokasi yang sempat dikunjungi, Surau Nurul Falah, Putri Laksamana; Surau Al Ehsan, Apartment Laksamana Jaya B, Surau Nurul Muttaqi, Apartment Cempaka; Surau Sururul Muttaqin, Kampung Boyan dan Surau Al-Hijrah Kampung Sungai Tua.

Paya Jaras

Manakala di DUN Paya Jaras, EXCO Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman juga meluangkan masa untuk bersama masyarakat tempatan melaksanakan ibadah korban.

“Selain korban persendirian, Kerajaan Negeri menyumbang sembilan ekor lembu dan di Paya Jaras kami fokus kepada rumah-rumah kos rendah, surau-surau dan Orang Kelainan Upaya melalui Pusat Pendidikan Dalam Komuniti.

“Terima kasih Dato’ Menteri Besar atas sumbangan ini dan hari ini Insya Allah program korban akan diteruskan lagi di beberapa tempat,” kata beliau yang juga ADN DUN terbabit kepada SelangorKini.

Taman Templer

Di DUN Taman Templer pula lembu korban diagihkan kepada masjid dan surau yang mengadakan Solat Jumaat.

Selain sumbangan Kerajaan Negeri, ADN Taman Templer, Mohd Sany Hamzan menyumbang dua ekor lagi untuk dikorbankan.

“Korban dilaksanakan secara bergotong royong yang mewujudkan suasana muafakat dan perpaduan kuat dalam masyarakat.

“Tambahan enam ekor lembu diberikan kepada persatuan penduduk dan surau-surau tetapi sayangnya saya sempat pergi ke tujuh lokasi sahaja kerana terpaksa berkejar ke Hospital Sungai Buloh kerana suami kakitangan terlibat dalam kemalangan jalan raya,” katanya.

Lembu-lembu itu diagihkan kepada Surau Istiqamah, Pangsapuri Camar; Surau Al Mukmin, Selayang Sejati; Surau Al Falah, Taman Selayang Bahagia; Surau An Nur Taman Setia, Rawang; Surau Ar Rahim, Taman Selayang Mutiara dan Pangsapuri Nuri, Bukit Idaman.

Sijangkang

Sementara itu di DUN Sijangkang, ADN DUN terbabit, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi hadir bagi menyempurnakan ibadah korban di Masjid Al-Hidayah, Telok Panglima Garang bersama masyarakat setempat.

Lebih menarik lagi, beliau sendiri turut serta menyembelih lembu pada majlis itu.

“Tahniah Pengawai dan Ahli Jawatankuasa Masjid yang bekerja keras menyempurnakan ibadah korban dengan jalinan ukhuwah penyatuan ummah antara penduduk, syabas,” katanya.

SelangorKini dimaklumkan program korban masih diteruskan pada hari kedua raya haji lalu di beberapa tempat DUN terbabit.

Hari kedua bermula di Kediaman Rasmi MB

Kemeriahan Aidiladha pada hari kedua pula dimulakan dengan Majlis Sambutan Hari Raya Korban di Kediaman Rasmi Dato’ Menteri Besar.

Walaupun majlis diadakan ini tidak sebesar Rumah Terbuka Aidilfitri namun ianya tetap meriah dengan kehadiran pelbagai lapisan masyarakat dan para pemimpin negeri.

Majlis itu dianjurkan Pemerbadanan Menteri Besar Selangor dan Permodalan Negeri Selangor Berhad.

Batu Tiga

Amirudin Shari beramah mesra bersama jemaah Surau Al-Hidayah ketika Program Sumbangan Lembu, Ziarah Korban, pada Majlis Kenduri Rakyat Hari Raya Aidiladha 2019 di sekitar Surau DUN Sungai Tua. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI

Di Dewan Pusat Wanita Berdaya, Seksyen 24 Shah Alam pula, Program Korban Perdana DUN Batu Tiga turut diadakan.

Sebanyak sembilan ekor lembu ditumbangkan pada program yang bermula seawal jam 7.00 pagi itu.

Selain EXCO Pembangunan Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Desa Dan Kampung Tradisi yang juga ADN DUN terbabit, Rodziah Ismail, turut hadir memeriahkan suasana, Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad yang juga Ahli Parlimen Shah Alam.


Pengarang :