Selangorkini
Ahli Dewan Negeri Kota Anggerik, Najwan Halimi. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
ADN SELANGOR

Bendera terbalik, cubaan jahat resahkan rakyat – Najwan

SHAH ALAM, 22 OGOS: Isu jalur gemilang terbalik yang tular sejak akhir-akhir ini dilihat sengaja membangkitkan keresahan rakyat, ujar Ahli Dewan Negeri Kota Anggerik, Najwan Halimi.

Jelasnya, pihak bertanggungjawab termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) sudah menjelaskan berita tular berkenaan adalah kisah lama namun disiar kembali seolah-olah mahu menimbulkan kemarahan orang awam.

“Saya juga dimaklumkan terdapat kes pengedar secara tidak sengaja mencetak bendera terbalik, kes ini sebenarnya sudah selesai.

“Hentikanlah daripada sebar perkara tidak benar seolah-olah kita sengaja mahu mewujudkan provokasi terutamanya menyentuh sensitiviti perkauman dan agama,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Merdeka @ Komuniti & Pitstop Kembara Jalur Gemilang di UTC Shah Alam, di sini, hari ini.

Hadir sama Pegawai Daerah Petaling, Datin Paduka Roslinah Md Jani dan Penaung Kelab Permotoran J17, Tunku Dato Hassan Tunku Mohammed Archibold.

Mengulas lanjut, Najwan berkata, Kerajaan Selangor dan juga Malaysia menolak keras provokasi terutamanya cubaan untuk memecah belahkan rakyat.

“Sayangilah Jalur Gemilang kita kerana itulah diantara salah satu cara kita menzahirkan rasa cinta pada negara.

“Merdeka bukan sekadar laungan sahaja tetapi kita perlu menzahirkannya dengan semangat dan penuh rasa cinta,”katanya.

Sebelum ini dilaporkan tular di media sosial gambar Jalur Gemilang dipasang secara terbalik di beberapa kawasan termasuk Johor Baharu dan Pahang.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata, mana-mana pelaku boleh didakwa di bawah peruntukan Seksyen 504 Kanun Keseksaan, Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955 atau Sekyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1988.

Seksyen 504 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan dengan sengaja mengaibkan dengan niat hendak menyebabkan bangkitan marah dan pecah keamanan membawa hukuman penjara selama tempoh yang boleh sampai dua tahun atau dengan denda atau dengan kedua-duanya sekali.

Bagi kesalahan di bawah Seksyen 14 Akta Kesalahan-kesalahan Kecil 1955 boleh dihukum denda tidak melebihi RM100 manakala Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 iaitu menggunakan kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian secara tidak wajar boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi setahun atau kedua-duanya sekali.

Kesalahan ini boleh juga didenda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas sabitan.


Pengarang :