Selangorkini
Kerja-kerja memadam api di tapak pelupusan sampah haram bersebelahan Plaza Tol Sungai Long masih diteruskan.
EXCO SELANGOR

Bomba terus padam api di tapak lupus sampah

SHAH ALAM, 7 OGOS: Kerja-kerja memadam api di tapak pelupusan sampah haram bersebelahan Plaza Tol Sungai Long, Kajang masih diteruskan oleh pasukan bomba dan penyelamat.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Hal Ehwal Pengguna, Sains, Teknologi dan Inovasi, Hee Loy Sian berkata, operasi pemadaman api itu kini memasuki hari ke sembilan.

Katanya, pemantauan di tapak pelupusan sampah mendapati masih terdapat ‘spot’ asap di kawasan itu.

“Pihak bomba dan penyelamat masih melakukan kerja-kerja pemadaman. Setakat ini sudah 90 peratus kerja-kerja memadam api berjaya dilakukan.

“Kita jangka pemadaman api berjaya diselesaikan hari ini atau esok tetapi ia turut bergantung pada cuaca,” katanya kepada SelangorKini di sini semalam.

Terdahulu, tanah berkeluasan 1.33 hektar itu terbakar dan pihak bomba mengalami kesukaran untuk memadam api disebabkan kawasan itu bercerun dengan ketinggian 70 meter.

Selain, kesukaran memadamkan api, tugas-tugas memadam di kawasan tersebut juga berbahaya.

Ekoran kebakaran itu, kawasan Kajang dilanda jerebu.

Berikutan itu, pemilik tanah yang membiarkan kawasan dijadikan tapak pelupusan sampah berdepan dengan tindakan undang-undang mengikut Akta Jabatan Alam Sekitar, Pejabat Tanah dan Daerah serta Pihak Berkuasa Tempatan.


Pengarang :