Selangorkini
Mahani Udit cuba memakaikan baju Jalur Gemilang yang dijahit kepada anak kembarnya, Seri Mustokimah Al-Kausar (kanan) dan Seri Noor Jannah Musfirah, 9, di Butik Anggerik Rimba Alteration, hari ini. Foto BERNAMA
PERSONALITI RENCANA

Bulan kemerdekaan tambah rezeki ibu tunggal

GEORGE TOWN, 8 OGOS: Bulan merdeka menjadi rezeki tambahan kepada seorang tukang jahit, Mahani Udit, di sini yang menerima banyak tempahan baju diperbuat daripada bendera Malaysia bersempena sambutan Hari Kebangsaan.

Ibu tunggal tiga anak itu berkata, semuanya bermula apabila beliau menjahit dua pasang baju Jalur Gemilang untuk dipakai anak kembarnya dalam pertandingan baju patriotik tercantik di tadika anaknya, pada 2015.

Katanya, sejak dari tahun itu, tempahan membuat baju Jalur Gemilang mula meningkat setiap tahun.

“Namun, setelah anak kembar saya memakainya, ramai ibu pelajar dan guru tadika yang tertarik dengan baju berkenaan dan ingin menempah pakaian Jalur Gemilang untuk dipakai pada sambutan bulan Kebangsaan dan Hari Malaysia.

“Pada mulanya saya bukan tukang jahit sepenuh masa, hanya menjahit pakaian untuk anak-anak sahaja,” kata wanita berusia 30 tahun itu kepada Bernama.

Mahani berkata, beliau kini menjadi tukang jahit sepenuh masa sejak lima tahun lalu ekoran tempahan baju semakin banyak selain baju Jalur Gemilang.

Kini beliau membuka sebuah butik Anggerik Rimba Alteration pada 2016 di sebuah pusat membeli-belah di Bukit Jambul yang beroperasi dari 11 pagi hingga 9.30 malam setiap hari.

Baju Jalur Gemilang yang dijahit dijual dengan harga RM70 hingga RM250 sepasang mengikut saiz dan corak baju berkenaan.

Ibu tunggal yang kini belajar Pengajian Jarak Jauh (PJJ) di Universiti Sains Malaysia (USM) dalam bidang pengurusan sibuk menyiapkan baju Jalur Gemilang sebanyak 30 pasang dalam sehari bagi memenuhi permintaan pelanggan.

“Saya mula mengambil tempahan pada bulan Julai hingga September bagi baju Jalur Gemilang, sebab pelanggan saya akan memakai baju berkenaan pada Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia,” kata Mahani.

Katanya, sebanyak 1,000 pasang baju Jalur Gemilang dijual pada tahun lepas dan beliau berharap angka berkenaan akan kekal atau bertambah pada tahun ini.

Kebanyakan pelanggannya adalah guru sekolah yang menempah baju Jalur Gemilang untuk pelajar.

-BERNAMA


Pengarang :