AGENDA JENAYAH

Dua geng bergaduh kerana kunci motosikal

IPOH, 6 OGOS: Seorang lelaki cedera dipercayai dipukul selepas menuntut kunci motosikal milik anaknya daripada seorang individu di hadapan sebuah kedai menjual cakoi di Pekan Padang Rengas, Kuala Kangsar di sini malam tadi.

Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar, Asisten Komisioner Polis Razali Ibrahim berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 8.35 malam itu, mangsa yang dikenali sebagai Jai, 47, cedera di kepala setelah dipukul dengan objek keras oleh seorang lelaki yang dikenali sebagai Paksu, 48, sehingga mengakibatkan berlaku rusuhan antara dua kumpulan.

“Kejadian itu mendapat tindak balas orang ramai yang berada di tempat kejadian yang mana ada di antara mereka yang telah memukul anak Paksu yang digelar dengan panggilan Abang Yang, 23, dengan objek keras sehingga turut mengalami kecederaan pada bahagian kepala,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Kata beliau, pemeriksaan lanjut mendapati Paksu mempunyai rekod lampau di bawah Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 447 Kanun Keseksaan manakala Jai mempunyai rekod lampau di bawah Seksyen 3(1) Akta Penagih Dadah dan Seksyen 394 Kanun Keseksaan.

Razali berkata, susulan itu, polis telah menahan dua individu dan akan memanggil lebih ramai lagi bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Katanya, mangsa yang cedera dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh untuk menerima rawatan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 148 Kanun Keseksaan kerana merusuh di tempat awam.


Pengarang :